U fascinantnom, tropskom Marina Bay ambijentu, postavljena je monumentalna poetična svjetlosna instalacija koja unosi djelić sjeverne atmosfere u srce high-tech Singapura.

 ”Polarna svjetlost” umjetnice Aleksandre Stratimirović gostuje na iLight Marina Bay festivalu koji je otvoren 3. marta i traje do 26. marta. Festival je posvećen svjetlosnim instalacijama i jedan je od vodećih u Aziji.

Nakon predstavljanja u magičnom vrtu Žardin du pale rojal u Parizu 2014, otvaranja Amsterdamskog festivala svjetla 2015. i gostovanja u Jerusalimu prošle godine “Polarna svjetlost” sada fascinira tropski Singapur. 

Aleksandra Stratimirović, vizuelna umjetnica i dizajner osvjetljenja diplomirala je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvjetljenja je završila na Konstfaku i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gdje od 1998. godine vodi svoj studio.

Od 2000. angažovana u međunarodnoj grupi Transnational Lighting Detectives. 2006. osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umjetnički selektor ljubljanskog festivala svjetla Svetlobna gverila. Osnivač je manifestacije Beograd svjetlosti. Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom svijeta: Gugenhajm muzej u Njujorku, Konstnaršuset u Stokholmu, Žardin du pale rojal u Parizu, Amsterdamski festival svjetla itd.