Kad smo se parkirali u Splitu i krenuli da izađemo u prvi mah smo pomislili da ćemo završiti kao Dorothy i Toto u zemlji Oz, da će nas vjetar (dobro Dalmatinci, ne vitar već bura) odnijeti zajedno sa vozilom negdje u nepovrat. Srećom dočekao nas je ljubazni domaćin Zoran od kojeg smo iznajmili stan putem AirBnB-a i usmjerio u pravcu nebodera.

Pomogao nam je ponijeti pet od deset kofera (vrlo malo pretjerujem) koje smo spakovali za ovo višednevno putešestvije i ostavio nas u simpatičnom, tek renoviranom stančiću sa prekrasnim pogledom na pučinu. Pogled smo, doduše, vidjele tek ujutro kad je bura rastjerala mrak i oblake. Nije bilo druge već spremiti se i krenuti u obilazak ugostiteljskih objekata koji su izazvali pažnju međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu.

Zabranjeno pušenje

Tražeći gdje ćemo popiti drugu jutarnju kafu i povezati se sa svijetom (tokom prve u stanu nam je nestalo internet konekcije), nemalo smo bili iznenađeni oznakama sa prekriženom ilustracijom cigarete. Ja sretna, a Azra nimalo. Jedva smo našli zatvorenu baštu gdje je dozvoljeno pušenje da ona može uživati u njenoj maloj ovisnosti.

Kafa, palačinke za doručak i pravac prema centru gdje je i u januaru slobodno mjesto za parking rijetko kao i snijeg kojeg su, pak, očekivali prethodnu noć. Posljednje snježno čudo su imali prije nekoliko godina i tada je za samo dva dana bilo povrijeđeno više od 500 ljudi (40-tak cm napadalo, nije šala), pa su lokalne vlasti savjetovale da se ne izlazi iz kuća bez prijeke potrebe.

Uspjele smo se parkirati ni manje ni više nego pored Porezne uprave u čijoj blizini je nedavno otvoren Fun & BBQ Pub Fabrique. Zidovi ogoljeni do cigle, kamena i žbuke na koje su umetnuti svakojaki industrijski detalji privlačili su nam pažnju dok smo uživali u domaćem craft pivu Barba. Ponosna vlasnica bara Marita Kaćunić nam je ispričala kako u ovom dijelu Evrope samo oni i beogradski Comunale, naš prethodni dobitnik Grimizne kugle, imaju josper grill koji hrani daje sasvim novu gastro dimenziju.

Nažalost nismo bile gladne da ponovo doživimo iskustvo koje smo imali u Comunaleu, pa smo nastavile prema Restoranu Mazzgoon Food, ušuškanom između starih rimskih zidina zaštićenih UNESCO-om. Nakon što nas je poslužio najboljom kafom koju smo ikada probali, konobar Dario nam je ispričao kako su se trudnice svojevremeno zavjetovale Bogu penjući se strmim skalama prema obližnjoj crkvi koja se nalazi unutar kamenih zidina.

Nego da se vratim na kafu. Arabika uzgajana na 1800 metara nadmorske visine u Keniji. Slatko – kiseli puni okus koji svaki gutljaj čini malim hedonističkim zadovoljstvom. Pile smo je u bašti ispred restorana, same u praznoj uskoj ulici zaklonjenoj od bure i zamalo se zavjetovale da ćemo svaku jutarnju kafu piti tu do kraja života. Srećom stepenice su bile zatvorene, pa smo nastavile dalje prema restoranu ARTiČOK gdje nas je dočekao vlasnik Marin Radić i njegovo ljubazno osoblje.

 

Marin je dizajner enterijera tako da je sve svoje umijeće i kreativnost materijalizovao u ovom prostoru. Art, čok i artičkok – umjetnost, zalogaj i jedna od najcjenjenijih biljaka u Hrvatskoj kriju se iza naziva restorana. Čaša bijelog vina, razni domaći sirevi i džemovi na plati bili su uvod u večeru koju smo dogovorili sa Ivicom Vrdoljakom, vlasnikom restorana Zrno Soli, prošlogodišnjim učesnikom u takmičenju za najbolje uređen ugostiteljski objekat u regionu.

 

Savršenstvo za kraj

Tu su tek bili srušeni svi standardi, sve ljestvice i sve ono što smo dotad znali o hrani. Večera u četiri slijeda trajala je satima, jer trebalo je pojesti hladno, pa toplo predjelo, pa glavno jelo, pa desert. Za hladno predjelo glavni kuhar Matej Pačar spremio nam je najbolje iz jadranskog mora, a za toplo domaću tjesteninu sa kozicama u umaku od škampi, raviole punjene škampima i porilukom u umaku od tartufa i vrganja uz dodatak narezanog crnog istarskog tartufa i domaću jadransku tunu uz salatu od eko dalmatinskog povrća. Glavno jelo bila je jadranska grdobina punjena škampima na podlozi od eko blitve, jadranska lignja punjena eko blitvom na podlozi od domaćeg povrća i morski pas u umaku od škampi sa jadranskim brbavcima na podlozi od kuhane riže alla Zrno Soli ... 

Umorili ste se od čitanja? Sad zamislite kako je nama bilo pojesti sve ovo i još zasladiti desertom koji je napravila fantastična Julija Beroš. Baš poput članova benda G'n'R koji su svojevremeno prije koncerta u Splitu uživali u najboljem iz ovog restorana i mi smo se upisali na listu najvećih zaljubljenika u Zrno Soli.  

*** 

 

Pratite nas na društvenim mrežama FacebookTwitterInstagram uz hashtag #GrimiznaKugla i budite među prvima koji će saznati koji se to ugostiteljski objekti bore za šestu Grimiznu kuglu. Na taj način ćete povećati šanse za osvajanje vrijednih vaučera njenih učesnika.