Upoznali smo se prije osam godina. Htio je kupiti Facebook stranicu Cuba koju sam napravila po povratku sa vjenčanja i bračnog putovanja po ovoj nestvarnoj zemlji. 

U to vrijeme Kubanci su imali ograničen pristup internetu, tako da mi se otvaranje stranice posvećene Kubi činilo kao divna ideja budući da do tada nije postojala niti jedna. Za samo mjesec dana dobila je čak 40.000 fanova, iako sam samo objavila fotografije sa vjenčanja i nekoliko izleta po ostrvu. Lijepi tadašnji Facebookov algoritam. 

Stranicu sam mu, naravno, poklonila jer sam smatrala da njemu može koristiti s obzirom da se bavio fotografijom, što je tada bilo rijetko i skupo zanimanje na Kubi. Kasnije joj je promijeno naziv u Cuba's Brain, nadajući se da će tako privući više pažnje. Da je imao koristi, baš i nije, ali eto činilo mi se kao interesantan uvod u intervju sa osobom koju nikada lično nisam upoznala, a u ovih nekoliko godina smo razmijenili toliko poruka da sam mogla osjetiti njegovu sreću kada mi je rekao da ide po svoju ženu na Kubu. Nisu se vidjeli tri godine. Otkako je on konačno otišao na Floridu. 

O tome, kao i životu na Kubi i kasnije Floridi, razgovarala sam sa 35-godišnjim Ernestom Eduardom Dobarganesom. Povod je bila Grimizna kugla - takmičenje za najbolje uređen ugostiteljski objekat u regionu, čiji je član međunarodnog stručnog žirija po drugi put. 

 

Otišli ste s Kube prije nekoliko godina. Šta je bio ključni trenutak da odlučite napustiti svoju domovinu?

- Za Kubu je ključni trenutak već više od pola stoljeća, ali ja sam lično odlučio napustiti je kada su se zakoni promijenili i njenim stanovnicima je bilo dozvoljeno da prodaju svoje kuće i auta. Odlučio sam prodati svoj stan i kupiti Canon 5D II i 1956 Triumph motor kako bih se počeo ozbiljnije baviti fotografijom putujući po otoku. Na kraju sam shvatio da je to ustvari nemoguće, te da je napuštanje zemlje jedini način da prevaziđete internet izolaciju i tehnološki teret koji vlada nametnula cijeloj populaciji. 

 

 

Jeste li ikada prije imali šansu da odete sa ostrva? 

- Ne, većina Kubanaca provela je cijeli svoj život tražeći načine, ali je bilo vrlo teško za većinu.

 

Jeste li zadovoljni trenutnom situacijom na Kubi? Šta biste prvo promijenili?

- Tužan sam, ljut i frustriran, ali isto tako pun nade. Siguran sam da smo puno naučili iz svih ovih grešaka i da ćemo vrlo brzo uživati u boljem društvenom sistemu.

Prvo što bih promijenio je nivo povezanosti i pristupa informacijama, tako da se građani mogu uključiti u procese donošenja odluka. Odgovornost i transparentnost je također vrlo važna. Kubanci imaju veoma ozbiljan problem sa povjerenjem.

 

Je li bilo teško raditi kao fotograf na Kubi? Kako ste nabavljali opremu i izrađivali fotografije? Kako ste promovisali Vaš rad? 

 - Vrlo je teško objasniti. To se mora doživjeti. 

 

Profesionalni fotografi kažu da je Kuba mjesto na kojem je najlakše napraviti dobre fotografije. Koje motive ste Vi najradije fotografisali i da li Vam to nedostaje?

- Puno sam radio turističke fotografije, što i najviše volim budući da mogu napraviti makro fotografiju prelijepe bube, pa onda portret ili fotografiju neke zgrade. 

 

 

Je li bilo teško naći posao na Floridi? Da li ste imali pomoć kubanske zajednice ili ste se morali sami snaći?

- U suštini sam bio prepušten sam sebi. Bilo je teško početi bez opreme. 

 

Nedavno ste posjetili Kubu. Koje su bile Vaše prve impresije?

- Tužno je živjeti u propalom snu iz 50-tih godina, gdje se ljudi svakodnevno bore da prežive samo zato što su im nametnuti neki politički uslovi.

 

 

Na čemu trenutno radite?

 - Uskoro ću početi sa produciranjem svog video bloga. Radujem se kreiranju novih sadržaja sada kad je i moja supruga tu.

 

 

Da li ste imali koristi od FB stranice Cuba's Brain? Mnogi ljudi Vas kontaktiraju i traže informacije?

- Nažalost, ne. 

 

 

Budući da ste ponovo član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu, koje restorane na Kubi biste nam preporučili?

- Tokom moje prethodne posjete posjetio sam dva mjesta koja su me oduševila: Paladar “San Cristobal” (San Rafael No 469, E/ Lealtad y Campanario) gdje je morska hrana nevjerovatna i do kojeg morate doći šetnjom kroz prelijepu Staru Havanu.  

304 O'Reilly je također mjesto koje mi se sviđa, to je jedno od najboljih barova u Havani. Hrana je također odlična. Oba restorana su među pet najboljih u Havani. 

 

 

Ukoliko budete u prilici posjetiti bivšu Jugoslaviju, koji grad bi vam bio najinteresantniji za obići i zašto?

- Beograd, obavezno. On zaista izgleda prelijepo, iako sam više zainteresovan za prirodu i pejzaže, koji su pretpostavljam veličanstveni u cijeloj regiji.