Ona stvara nadrealne, maštovite foto ilustracije. Crta i slika od malih nogu. Nakon profesionalne obuke na Foto akademiji u Amsterdamu, već nekoliko godina radi kao fotografkinja i ilustratorica.

Githa Van Euwen iz Amersfoorta u Holandiji nagrađivana je fotografkinja i ilustratorica. Po drugi put je članica međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu

 

Ko je Githa van Eeuwen? Fotografkinja, slikarka, kiparka ili sve to zajedno?

- Ja sam prvenstveno fotografkinja. Postepeno sam počela manipulisati mojim fotografijama, praviti kolaže i digitalno ih oslikavati. Stvari su se tako počele razvijati. Biram tehnike zavisno od koncepta koji pokušavam realizovati. Ponekad je uključeno više fotografije, a ponekad je to čisto oslikavanje, skulptura ili kombinacija tehnika.

 

Odakle crpite inspiraciju? Je li je nekada teško pronaći?

- Iz mnogo stvari. Emocije (moje ili drugih ljudi), knjige, filmovi, razgovori sa prijateljima, stvari koje vidim ili čujem. Ukoliko ima efekat na mene, onda mogu napraviti i ilustraciju o tome. 

 

Na koju fotografiju/ilustraciju ste najviše ponosni?

- Foto-ilustracija uklete kuće (sa šišmišima koji lete okolo), kao i na novu seriju pastelnih crteža na kojima radim, a to je serija leptira. Planiram napraviti instalaciju najmanje stotinu različitih leptira.

 

 

Šta čini uspješnu ilustraciju?

- Za mene je fotografija ili ilustracija uspješna onda kada ima utjecaj na posmatrača. Bilo da ga nasmije ili učini da se osjeća neugodno. Kada na trenutak dotakne njegovo srce. Uvijek se nadam da će se to desiti. 

 

Ko je u Nizozemskoj imao najviše utjecaja na Vas da postanete fotografkinja?

- Postoje mnogi fotografi i umjetnici koji me inspirišu ili od kojih sam puno naučila. Teško je navesti samo nekoliko. 

 

Šta vam se posebno sviđa kada su društveni mediji u pitanju?

- Sviđa mi se mogućnost da doprem do puno ljudi i da nečiji rad vidi šira publika. U isto vrijeme je ponekad i izazov da budete primijećeni s obzirom da je nevjerovatno puno umjetnika na društvenim mrežama.  

 

Navedite pet fotografija koje biste voljeli imati na zidu svoje sobe.

 

Da li ste ikada sarađivali sa fotografima ili radili za klijente u našem regionu?

- Napravila sam seriju foto ilustracija za holandsku organizaciju Stray Dogs Bosnia koja radi fantastičan posao kada su ulični psi u Bosni i Hercegovini u pitanju. Ova serija od 13 foto ilustracija bila je izložena i u Sarajevu, u okviru postavke "Zašto psi?" u galeriji Bela Vida

 

 

Budući da ste član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu, preporučite nam tri restorana u Holandiji koji bi mogli biti među najboljima u Europi.

- De Librije u Zwolle je vjerovatno najbolji restoran koji imamo. U Amersfoortu, gdje živim, dva najistaknutija restorana su Blok's i De Saffraan.

 

Šta možemo očekivati od Vas u budućnosti?

- Više konceptualnih slika, a manje fotografija.