Skoro četiri godine živi u njemačkom gradu Niederstetten. Kao inžinjer arhitekture dobio je posao u birou Vix Architekten. Član je Komore arhitekata njemačke pokrajine Baden-Württemberg. 

Admin Isaković je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Školovao se u Ljubljani gdje je stekao i višegodišnje radno iskustvo koje obuhvata različite sfere projektovanja u arhitekturi, od idejnih rješenja, preko urbanističkog planiranja, izvedbenih projekata, do uređivanja enterijera. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i skiciranjem. Po drugi put je član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu - takmičenja za najbolji dizajn enterijera u regionu. 

Sa njim smo razgovarali o životu u Njemačkoj, inspiraciji, mogućnostima i izazovima u radu. 

 

Već nekoliko godina živite u Niederstettenu sa porodicom. Šta je bilo presudno da napustite Ljubljanu i da li ste se ikada pokajali zbog toga?

- Za naše napuštanje Ljubljane definitivno je bilo presudno tadašnje stanje na tržištu, odnosno tadašnja kriza koja je građevinski sektor u Sloveniji posebno pogodila. Nalaženje redovnog zaposlenja je bilo sve teže i svi poslovi su bili na kraći rok, tako da smo odlučili pokušati negdje drugo.

 

Da li je bilo teško dobiti posao u Njemačkoj u to vrijeme i kako je Vaša porodica reagovala na odluku o preseljenju?

- Poslao sam veći broj molbi diljem Evrope, a najviše u Njemačku. Tražiti posao sa tada mojim skromnim poznavanjem njemačkog jezika i njihovih standarda je naravno bilo teže nego u Sloveniji, ali eto sve je izašlo na dobro. Moja porodica je odreagovala pozitivno, kao na neki novi izazov.

 

Kako je prošao proces prilagođavanja sredini i upoznavanja novih ljudi?

- Proces je prošao nevjerovatno glatko, jer su svi maksimalno uslužni i ljubazni, spremni za pomoć. Takvi su i dan danas.

 

Na kojim projektima trenutno radite, a koji biste izdvojili kao Vama najznačajniji u karijeri?

- Trenutno radimo najviše sanacije crkava. Naš biro se specijalizovao u tom pravcu. Ima naravno i novogradnji, ali manje u poređenju sa religioznim objektima. Kao najznačajniji projekat bih izdvojio Shopping centar Veleja park u Velenju, kojeg sam sa ostalom ekipom projektovao još u Sloveniji. Radilo se je o objektu ogromnih dimenzija i sadržaja.

 

 

Koje su mogućnosti i izazovi sa kojima se trenutno vaš arhitektonski biro susreće?

- Naš biro definitivno nudi u svojim uslugama kompletno vođenje projekta, od ideje do izgradnje, a s obzirom da radimo obnove objekata koji datiraju čak i iz 16. vijeka, tu se uvijek nađu nova iznenađenja i izazovi.

 

Imate li uzora u modernoj arhitekturi?

- Volim Tadao Anda i njegov čisti pristup ka arhitekturi. Posmatranje njegovih objekata je čista meditacija.

 

Šta Vas inspiriše u radu?

- Učenje nečeg novog, nečeg što još nisam imao priliku upoznati.

 

Već drugi put ste član međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu. Kakva su Vaša očekivanja ove godine i šta biste poručili vlasnicima i autorima projekata koji se planiraju prijaviti ove godine?

- Objekti su već prošle godine bili na dosta visokom nivou. Ništa manje ne očekujem ove godine. Moj savjet vlasnicima bi definitivno bio: less is more ili manje je više. Bez suvišnih detalja, te da se jedna ideja prožima kroz cijeli objekat - od unutrašnjeg uređenja do pribora na stolu.

 

Kako biste ocijenili trenutnu situaciju u uređenju enterijera ugostiteljskih objekata u regionu? Koliko pažnje se tome posvećuje u posljednje vrijeme?

- Mislim da su ugostiteljski objekti vezani za trenutno finansijsko stanje u državi, gdje god bili, za kulturu stanovništva i za neku tradiciju. Tome se posvećuje sve više pažnje, a i vlasnici su konačno shvatili koliko je bitan "genius loci" i sam "štimung" u objektu.

 

Da li biste se vratili u Ljubljanu ukoliko bi iskrsla odlična poslovna prilika?

- Naravno. Iz ovih stopa. Njemačka je divna, ali Ljubljani teško parira bilo koji grad.