Ona zna šta hoće i njena odlučnost, hrabrost i optimizam vas osvoje čim je upoznate. Živi arhitekturu i vjeruje isključivo u uspjeh. 

Ova mlada i ambiciozna arhitektica prije nekoliko mjeseci pokrenula je vlastiti arhitektonski studio Atelier 01 u Sarajevu i već je zainteresovala mnoge investitore.  Ukoliko do sada niste čuli za nju, ona se zove Sanja Tipura Ražanica i odnedavno je zajedno sa svojim timom partner na projektima projektovanja i uređenja enterijera u okviru Bela Vida kompanije koja je vlasnik Enterijer.ba portala. 

 

Kako biste se predstavili auditorijumu kojeg čine investitori iz cijelog svijeta?

- Kada smo razgovarali o vizualnom identitetu naše firme, stalno sam ponavljala kako želim takvu prezentaciju koje se nećemo postidjeti ni pred kakvim auditorijumom. Dugo smo radili na logotipu, stalno smo se trudili da sto više pojednostavimo brending, a da bude dovoljno efikasan i blizak ljudima. I na kraju svega smo prezadovoljni.  Kako vrijeme prolazi, naš brand samo raste, a sigurno je u velikom procentu za to zadužen naš vizualni identitet. Tako da sa ponosom pominjemo Atelier 01. 

Sa druge strane, nijedan brend nije dovoljno jak ako iza njega ne stoje dovoljno jaki i stručni ljudi, željni znanja i uspjeha. Zbog toga se trudimo da uvijek osvajamo energijom, ljubavlju sa kojom radimo nas posao, i naravno kvalitetom našeg rada koji nikada i ni po koju cijenu ne smije da izostaje. Na ovaj način se prezentujemo svakodnevnim korisnicima, i tako bi se prestavili i ostatku svijeta.

 

Šta je bilo presudno da otvorite svoj studio?

- Više faktora, ali jedno je sigurno, a to je da sve, oduvijek, radim na moj način. Možda zvuči bezveze, ali je iskreno. Ne znam da radim za kolektive koji nisu pripremljeni na velike promjene, najveće rizike i neizostavan uspjeh. Mislim da nam "comfort zona" može donijeti više štete nego koristi. Duboko vjerujem da ako smo dovoljno hrabri, vrijedni i dobri u svom poslu, nema šanse da ne uspijemo. Mrzim fraze ne mogu, neću, ne želim. Nervira me lijenost, melanholija prema poslu, ne volim da radim od - do. Živim arhitekturu, od jutra do mraka, sanjam projekte na kojima radim. Ne priznajem "worst case" scenario, jer ne dam nikome ni šansu da razmišlja da nećemo biti uspješni u svom poslu. 

Htjela sam napraviti radionicu gdje ćemo se baviti arhitekturom, dizajnom, gdje ćemo timski raditi i gdje ću dijeliti uspjehe sa svojim timom u kojem su ljudi koji dijele moje vrijednosti. I eto ga, sve je puno bolje nego što smo ikada zamišljali da će biti. 

 

Atelier 01 je već prepoznatljiv po odličnim enterijerima. Da li je to pravac koji ćete zadržati ili se planirate upustiti i u neke veće arhitektonske projekte?

- Trebalo je vremena da se pronađemo međusobno kako bismo oformili tim koji može da odgovori na sve zadatke. U timu je troje arhitekata, građevinac i produkt dizajner. Sada konačno možemo da se upustimo u veće projekte, bez straha. Mislim da se ozbiljnost projekata na kojim radite povećava ekvivaletno sa onim kvalitetom sa kojim ste radili dosadašnje projekte. Što kvalitetnije radimo - dobijat ćemo ozbiljnije prilike. Jednostavno je - ako nemate dobar koncept u stanu od 100 m2, kako ćete imati iza sebe dobru arhitekturu? Pripremamo se i radujemo većim projektima. 

 

Koji je za Vas najbolji period dana?

- Nemam neki posebno omiljeni dio dana. Trudim se da život organizujem kako mi odgovara i kako bih uživala u njemu. Budim se u 7, a počinjemo sa radom u 8:30. Volim ljude sa kojima radim, više smo kao mala porodica. Svako jutro pijemo kafu i pričamo o stvarima koje nas taj dan čekaju, organizujemo se ... U ateljeu smo fleksibilni, nemamo nikakva striktna pravila i svima je sve dopušteno. Mislim da je ovakva formula zaslužna što je svako od nas zaljubljen u ono što radimo. Radim do kasno, a veče provodim sa porodicom i prijateljima. Vrlo često poslije toga opet radim, sama, u miru i tišini. Mislim da je to omiljeni dio večeri.

 

Putem kojih medija se informišete?

- Televiziju ne gledam, novine ne čitam. Iskreno. Aktivna sam najviše na web stranicama koje se tiču arhitekture i dizajna. Jedna od omiljenih je creativemarket.com i preporučujem je svim dizajnerima. Svako veče zaspim uz pinterest.com, neizostavno. Mnogo informacija dobijam i putem socijalnih mreža, možda najveći dio. Facebook, instagram, tumblr, linkedIn ... Kući nam je uvijek upaljen radio sa domaćim frekfencijama. 

 

Rad kojeg arhitekte je na Vas imao najveći utjecaj?

- Na mene je najveći utjecaj imala škola Bauhaus-a, i većina njenih predstavnika. Mislim da nije samo imala utjecaj na moju viziju arhitekture i dizajna nego i na moj život, stanje uma i ponašanje. 

 

Nedavno ste kupili kavalirskog španijela. Kakav je Vaš stav spram dovođenja kućnih ljubimaca na posao?

- Stav je da ljubav koju nam ta divna bića pružaju je nešto što svakome treba. Životinje vole naivno, kako mi nikada nećemo znati da volimo. Svi razlozi protiv su manje bitni u odnosu na sreću koju nam pružaju, i zato je Kloi sa nama. 

 

Gdje najviše radite na projektima? U kancelariji, kući ...?

- Na projektima radimo zajedno u ateljeu, ali o njima mislim i van njega. Dok sam u ateljeu i na terenu, koncentrišem se na konkretne probleme. Uvijek sa sobom imam blokove, agende, trudim se da se organizujem maksimalno. Prije spavanja, dok vozim, često mi na pamet padaju dobra rješenja.

 

Da li o poslu razgovarate sa ljudima van kancelarije?

- Da, često mi to zamjeraju. Porodicu uvijek opterećujem idejama, realizacijama, volim da znam šta oni koji nemaju veze sa strukom misle o onome što radimo. Volim da razgovaram sa svojim mentorima sa fakulteta, znači mi mišljenje i onih koji su vrhunski u ovom poslu. Ovo nije tip zanimanja gdje posao ostavljate onog momenta kada završite radni dan. Sa mojim kolegama iz ateljea skoro svaki dan razgovaram nakon što završimo sa poslom. 

 

Posjetioci Enterijer.ba u budućnosti će moći dobiti od Vas besplatan stručni savjet unutar naše rubrike "Pitajte, odgovaramo", a moći će Vas i profesionalno angažovati. Koje su to tri stvari na koje trebaju obratiti pažnju prije nego Vas kontaktiraju?

- Samo obratite pažnju na naš slogan, to je dovoljno o nama u tri riječi: we design stories (mi dizajniramo priče).

 

Sanji zahvaljujemo na ugodnom razgovoru, a vas pozivamo da se javite ukoliko je želite profesionalno angažovati ili dobiti besplatan stručni savjet. Pošaljite e-mail na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.i u "predmet poruke" upišite njeno ime.