Otvaranjem izložbe Collegium Artisticum danas će u prostoru Doma omladine u 19.00 biti najavljena manifestacija Dani arhitekture 2016. koja će se održati od 10. do 12. juna u Banjaluci u prostorima Gradskog pozorišta “Jazavac” i Doma omladine.

Dani arhitekture su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice i dr.  Prvi dani arhitekture u organizaciji Istraživačkog centra za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta bili su održani u maju 2014. u Banjaluci. 

Dane arhitekture 2016. Istraživački centar za prostor organizuje u saradnji s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom Univerziteta u Banjoj luci i organizacijom “l-i-f-t prostorne inicijative”. Tema ovogodišnjih Dana arhitekture “Arhitektura ispred investicije” je definisana kao zajednička Danima arhitekture održanim u Sarajevu od 13. do 22. maja u organizaciji partnerske organizacije LIFT. U središte se stavlja problem transformacije savremenog grada u odnosu na različite aspekte koji definišu arhitektonsku i urbanističku produkciju. 

Izložba Collegium artisticum predstavlja presjek najznačajnijih bh. ostvarenja u sferi likovnih umjetnosti, primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. Posjetioci će u Banjaluci imati priliku vidjeti dio izložbe koja se odnosi na arhitekturu.