Uz spoj modernog dizajna i kvalitetne proizvodnje, Bosna i Hercegovina je danas regionalni lider u izradi namještaja od drveta.

..........................................................................................................

„Kao proizvođač namještaja koji se dizajnira u Bosni i Hercegovini i izvozi na zahtjevna svjetska tržišta, fabrika namještaja Jadrina iz Gračanice odličan je primjer onoga za šta se u proteklih šest godina svoga djelovanja zalagao FIRMA projekat, a to je uvezivanje domaćih dizajnera, proizvođača i novih tržišta", riječi su Saliha Teskeredžića, poznatog bh. produkt dizajnera i konsultanta iz oblasti dizajna drveta i namještaja na USAID-Sida FIRMA projektu.

 

Dizajnerski brend Gazzda

Kompanija Jadrina je naime korisnica FIRMA projekta, koja sa Salihom Teskeredžićem i Zlatkom Tanovićem, osnivačima dizajnerskog brenda Gazzda, uspješno sarađuje proizvodeći njihovu kolekciju dizajnerskog namještaja „Ena" za kojom vlada velika potražnja na tržištu EU i Švicarske.

Kroz aktivnosti USAID-Sida FIRMA projekta, Salih Teskeredžić uspostavio je kontakt s ekonomistom, stručnjakom za marketing i povratnikom iz Nizozemske Zlatkom Tanovićem. Poslovna vizija ove dvojce stručnjaka kada je industrija namještaja u pitanju, poklapala se sa zalaganjima FIRMA projekta i podrazumijevala je napuštanje prakse kopiranja dizajna stranih proizvođača te jačanje i razvoj originalnog bh. dizajna, proizvedenog u BiH od domaće sirovine koji se plasira na inostrana tržišta.

Zahvaljujući svojim poslovnim kontaktima i poznavanju inozemnih tržišta, Zlatko Tanović ponudio je bh. proizvođačima ključne upute kako da im prilagode svoj dizajn i proizvodnju - što je rezultiralo boljim plasmanom i prodajom namještaja iz BiH. U nastojanjima da se izbjegnu ranije veoma česte reklamacije klijenata iz EU vezane za kvalitet bh. proizvoda, Gazzda je uspostavio i sistem kontrole kvaliteta svih proizvoda koji se izvoze pod njihovim brendom. Time je unaprijeđen proizvodni proces u postrojenjima svih 12 proizvođača namještaja u BiH sa kojima Gazzda sarađuje.

Salih Teskeredžić smatra da je jedno od najvećih postignuća USAID-Sida FIRMA projekta upravo činjenica da je razvoj bh. dizajna uvršten kao udarni koncept za razvoj bh. drvne industrije koja je danas jedna od rijetkih suficitarnih industrija u zemlji, a Bosnia i Hercegovina se u posljednjim godinama nametnula i kao regionalni lider u dizajnu namještaja.

 

Brojne nagrade na prestižnim svjetskim takmičenjima i sajmovima

Od samog starta, FIRMA se kroz niz svojih aktivnosti zalagala da domaće kompanije koriste originalni bh. dizajn; od organizacije evenata na kojima su se povezivali dizajneri i proizvođači, podrške sticanju EU certifikata za domaće kompanije, preko organizacije dizajnerskih takmičenja do podrške predstavljanju bh. industrije na značajnim međunarodnim sajmovima.

„Sve ove aktivnosti doprinijele su jačanju pozitivne percepcije na međunarodnim tržištima kada su bh. proizvodi i bh. dizajn u pitanju. To potvrđuju i brojne nagrade koje naši dizajneri i proizvođači namještaja već nekoliko godina osvajaju na prestižnim svjetskim takmičenjima i sajmovima", kaže Salih Teskeredžić, i sam dobitnik nekoliko značajnih nagrada za inovativan dizajn na sajamu namještaja IMM Cologne (Njemačka), te dobitnik poznate njemačke Reddot nagrade za produkt dizajn u 2015. godini.

Jadrina, firma koja postoji još od 1964. i koja je privatizovana 2001, do maja 2014. godine zapošljavala je 284 radnika. U maju prošle godine firma je bila pogođena razarajućim poplavama koje su joj nanijele štetu od preko 2.7 miliona Eura, a fabrici je prijetila opasnost totalnog obustavljanja proizvodnje, gubitka poslovnih ugovora i masovnog otpuštanja radnika.

Ipak, do toga nije došlo usljed velikog zalaganja uprave kompanije i radnika da se zajednički očisti proizvodni pogon i što je moguće prije obnovi proizvodnja. I sami kupaci, dobavljači i partneri ove kompanije, uključujući i brend Gazzda, pritekli su u pomoć kompaniji nudeći besplatnu sirovinu i pomijerajući rokove isporuke. U okviru svog programa pomoći poplavama ugroženim kompanijama u BiH, USAID-Sida FIRMA projekat je Jadrini dodijelio početkom 2015. grant u iznosu od 75.000 Eura za kupovinu uništene sirovine.

„Grant koji smo dobili od FIRMA projekta pomogao nam je u normalizaciji proizvodnje i doprinio da se ispoštuju ranije dogovoreni rokovi za isporuku namještaja", kaže Ramiz Grapkić, direktor fabrike namještaja Jadrina.

 

Spoj dobrog dizajna i kvalitetne proizvodnje

Najznačajniji rezultat ovog oporavka je i činjenica da je Jadrina, kojoj je još samo prije nekoliko mjeseci prijetila opasnost otpuštanja svih radnika, u međuvremenu stekla i nove poslovne ugovore, sačuvala sve svoje uposlenike te zaposlila dodatnih 50 radnika.

„Dok smo se borili za opstanak, naši kupci nisu gubili vjeru u nas i čak su nam i povećali broj porudžbi te smo zaposlili i dodatne radnike. Nažalost, situacija se još uvijek normalizuje tako da ne možemo ni prihvatiti sve što od nas naručuju", objašnjava Ramiz Grapkić, komentarišući da je i pristup koji promoviše FIRMA projekat doprinio njihovom oporavku te dodaje:

„Spoj dobrog dizajna i kvalitetne proizvodnje ono je što osvaja strana tržišta, i to bi trebao biti model rada za sve bh. kompanije koji bi im garantovao uspjeh."