Indeks proizvodnje namještaja u Federaciji BiH za sedam mjeseci ove godine je u padu u odnosu na proizvodnju u istom periodu prošle godine za 5,6 posto, podaci su Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH, koja je jučer održala sjednicu u Sarajevu.

.......................................................................................................................................................

Ovaj sektor, kako je istaknuto, već duže vrijeme je u teškoj situaciji zbog lošeg poslovnog okruženja, nepostojanja zakonske regulative u oblasti šumarstva, izostanka pomoći države za pripremu proizvodnje za izvoz namještaja, velikih finansijskih opterećenja, te problema u vezi nabavke i cijena trupaca.

Izvoz namještaja za šest mjeseci ove godine, kako je istaknuto, iznosio je 348.888.000 KM i veći je za 10,9 posto u odnosu na isti period lani. Istovremeno, uvoz namještaja je iznosio 49.129.000 KM i manji je za 9,2 posto.

Na sjednici je diskutovano o aktuelnom stanju u šumarstvu u Federaciji BiH. Istaknuto je da se nepostojanje zakonske regulative u oblasti šumarstva negativno reflektuje na cijeli sektor, pa je Grupacija opet ukazala na potrebu da se što prije poduzmu mjere radi donošenja zakona o šumama.

Brojni stručnjaci i predstavnici drvoprerađivačkih udruženja već duže vrijeme upozoravaju da ekonomsku održivost šuma u FBiH ugrožava i neposjedovanje FSC certifikata u punom obimu, a koji označava odgovorno gospodarenje šumama.

Važnost uvođenja FSC CoC standarda u drvnoj industriji potencirao je i predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Federacije BiH Zdenko Laštro, podsjećajući na strogu kontrolu porijekla drvne građe u EU. Istaknuto je da što se tiče drvoprerađivača certificiranje nije upitno, međutim prepreku predstavlja činjenica da certifikacija šumsko-privrednih društava u FBiH još nije završena.

"Još uvijek su samo tri šumarstva certificirana, Unsko-sanske šume, Tuzlanske i preduzeće Hercegbosanske šume, te u cijelom obimu šume Republike Srpske. To će svakako biti obaveza i šumsko-privrednih društava da provedu taj proces jer to je potreba drvoprerađivača, svih onih koji su već dobili taj certifikat i imaju zahtjeve spram njega na evropskom tržištu", izjavio je Laštro.

No, kako je dodao, nije jedino FSC certifikat ono što je potrebno našim izvoznicima, već i CE znak, tačnije označavanja svih proizvoda koji se tiču upotrebe u graditeljstvu, a prvenstveno to su konstruktivne grede i sve ono što spada u robu koja će se ugrađivati na građevinski objekt.

Laštro je dodao da je Grupacija šumarstva nedavno sa Drvnim klasterom Republike Hrvatske potpisala sporazum o saradnji, te da su i tamo pojedini drvoprerađivači u začetku procesa certificiranja svojih proizvoda.