Prekrasni i luksuzni stanovi impozantnih zgrada iz perioda secesije, sa svojim visokim stropovima i duplim oknima masivnih prozora, te ukrasnom fasadom, smatrane su jednom od najljepših primjera arhitekture u regionu. Međutim, njihova ogromna površina, u novim vrijednostima modernog društva, gubila je na funkcionalnosti.

U vremenima koja su nastupila, mnogi stanovi nastali u vrijeme secesije, prekrojeni su na način da se od jednog ogromnog stana naprave tri manja, te se na taj način riješi stambeno pitanje pojedinca u društvu jednakih.

Ukoliko je vaš stan, komad nekada divne cjeline, a danas i dalje divan prostor ali nepravilnog oblika, pogledajte naš prijedlog kako da svom malom stanu vratite njegovu veličinu jednostvnim uređenjem.

Stan na fotografijama je inteligentno rješenje za studente u Švedskoj, zbog kojeg bi mnogi odbacili ideju o studentskom domu. Smješten je u atraktivnoj staroj zgradi iz 1800 – te, u centru grada. Pri uređenju enterijera, zadržani su elementi, koji asociraju na istorijske vrijednosti tog područja. Tu su starinske crne utičnice, te visoki prozori, koje se sjajno uklapaju u ambijent sivih zidova i svijelog poda od borovine.

2

3

4

Ukoliko se odlučite da svoj životni prostor uredite na način da u originalni ambijent prostora implementirate moderni namještaj, nemojte pregrađivati prostor. Odlučite se za svijetle nijanse zidova i poda, ali neka budu različite, kako ne biste stvorili monotoniju u prostoru.

12

Zadržite originalna masivna okna na visokim prozorima, te u prostor unesite komad namještaja od punog drveta u rustikalnom stilu, poput ovog trpezarijskog stola na fotografiji, koji će se sjajno uklopiti u moderno uređeni ambijent, razbijajući jednoličnost ravnih linija i svijetlih nijansi. Izaberite i neki grubo tkani tepih za vaš hodnik, te na taj način povežite prostor u cjelinu malim komadima namještaja.

6

7

Kuhinja, zbog ograničenosti prostora, najbolje je da je minimalistička, svijetla i bez suvišnih detalja. Sofa, kao i obično, treba da bude u tonu sa zidovima, u nekoj svijetloj nijansi i jednobojna, kako ne bi dodatno opterećavala prostor svojim uzorkom. Krevet smjestite u dubinu stana, ako je riječ o pravougaoniku ili nekom nepravilnom obliku, a vizuelno ga odvojite od zone dnevnog boravka jednostavnim noćnim stolićem, ili pregradnom policom za knjige.

Slobodni prostor u kutu kraj prozora, ili potencijalno mrtvi ugao do kojeg dopire prirodna svjetlost, iskoristite kao radnu zonu.

9

10

11

13

Izvor