Zbog uštede pri kupovini stana te manjih mjesečnih izdataka za troškove grijanja ili električne energije mnogi se danas odlučuju za kupnju stanova i kuća male kvadrature.

Kako bi vaš život u malom bio što ugodniji, obratite pažnju na važne segmente koji će vam, ako im mudro pristupite, uveliko olakšati nedostatak prostora.

 

Adekvatno osvjetljenje

Malo je jedna stvar, ali malo i mračno je nešto sasvim drugo. Gotovo da ne postoji ništa što je toliko u stanju da promijeni izgled prostorije kao dobro osvjetljenje.

Prije svega maksimalno iskoristite prirodno svjetlo koje dopire u vaš mali dom. Nabavite komade namještaja koji nisu preveliki i postavite ih tako da ne smetaju svjetlu da uđe kroz prozore.

Zavjese i roletne svedite na minimum. Koristite površine koje reflektuju svjetlost kao što su ogledala. Na taj način vizuelno ćete proširiti prostoriju.

Kada se radi o umjetnoj rasvjeti pobrinite se da imate dovoljno glavne, ambijentalne i radne rasvjete koja vam je potrebna u zavisnosti od vaših uobičajnih kućnih aktivnosti.

 

Dobra organizacija i prostor za odlaganje stvari

Gotovo da se podrazumijeva da su prostor za skladištenje i organizovanost ključni za ugodan i kvalitetan život u malom stanu.

Namještaj sa zgodnim i dodatnim prostorima za odlaganje stvari, ugradbeni kreveti koji se uklapaju u prostor i pri tome ne zalaze u hodnu liniju, su ono što drži vaš dom urednim i pri tome vas također uči kako živjeti s manje stvari.

Redovnim spremanjem koje vam kao takvo neće oduzeti više od deset minuta dnevno, činite veliku razliku i učite kako da prigrlite svoj mali dom i uživate u njemu.

 

Svestranost i fleksibilnost

Kada živimo u malom prostoru kao što je naprimjer garsonijera, imamo jednu prostoriju koja ima više namjena. Ona je i kuhinja i trpezarija i dnevni boravak i mjesto za odmor i san. U tom slučaju je najbolje nabaviti namještaj koji ima višestruku namjenu.

Stolovi koji se širenjem i podizanjem transformišu iz radnih stolova ili klub stolića u trpezarijske stolove ili ogledala, savršen su izbor za male prostore.

Sofe koje su dovoljno udobne i komforne da nakon svoje dnevne uloge postaju udobni kreveti, su također nešto što je jako zgodno i poželjno imati u malom stanu. Sve što je sklopivo i mobilno, a pri tome lagano i nudi dosta skladišnog prostora, vrijedi nabaviti za što ljepši život u malom.