Minijature. Iako na prvi pogled izgleda vrlo zahtjevno, uz malo truda i volje, i vi možete napraviti jedan ovakav minijaturni vrt.

 

 

Kako početi?

Prvo, potrebna vam je saksija ili neka zdjela koja je otporna na sunce i kišu. Naravno, ukoliko će vaš vrt biti vani. Ukoliko ne, možete odabrati i neku dekorativnu po vašem izboru.

 

Za vrt birajte biljke koje su jako male i ne rastu puno. Neke biljke mogu narasti do 15 centimetara godišnje, a druge ne pređu dva centimetra.

 

 

Preporučujemo da koristite sukulente, kaktuse, patuljasto drveće, japansko drvo novca, mahovinu, ... Ukoliko odaberete druge biljke koje će puno narasti, samo ih podrežite na željenu visinu na kraju sezone.

 

Potražite oblutke, kamenčiće različitih boja i oblika koje ćete koristiti za dekoraciju. Ukoliko nemate mini stolice i sto, napravite ih sami od drvenih štapića ili žice. Ako vam je to komplikovano, možete napraviti klupicu.

 

Sigurno u kući imate neke stare porculanske figurice koje također možete iskoristiti. Mogućnosti su mnogobrojne. Na vama je da odaberete ono što vam sviđa, odnosno ono što imate u kući.

  

Mnogi vrtovi na ovim slikama su održavani godinama, bez puno truda osim redovnog zalijevanja.

 

Minijanturne vrtove možete napraviti i u slomljenim saksijama od gline. Evo nekoliko ideja kako to uraditi.

Izvor fotografija