Potiče iz oblasti Južne Afrike. To je japansko drvo poznato kao drvo novca. Naziv je dobilo po svojim listovima ovalnog oblika koji veoma podsjećaju na kovanicu novca. Latinsko ime je Crassula Ovata.

Spada u grupu sukulentnih biljaka (listovi su mesnati i sadržavaju vodu). Može narasti i do tri metra, ali su takvi primjeri rijetki. Krasula cvjeta tokom zime pa sve do proljeća. Cvjetovi su sitni i svijetlo rozi.

 

Njega tokom zime

Zemlja u kojoj se krasula uzgaja treba biti ista kao i za kaktus, te ostale sukulentne biljke (40% pijesak, 20% šumski humus, 20% zemlja za cvijeće, sitni šljunak perlit i lomljena cigla).

Poput većine sukulenata zahtijeva zimsko mirovanje. Tada biljku treba zalijevati što rjeđe, jednom do dva puta tokom cijele zime.

 

Pazite na temperaturu

Temperatura u tom preiodu nikako ne smije biti ispd nule. Idealna temperatura za ovu vrste biljke je 10 stepeni Celzijevih. Ako ne možete ispuniti ove uvjete, važno je da biljka bude na toplom, ali tada ćete ju zalijevati malo češće.

Nakon dugih zimskih dana, biljku iznijeti u hladovinu, nikako na sunce, jer će tada zadobiti opekotine pogubne za njen dalji razvoj. Sa iznošenjem biljke treba voditi računa o što češćem zalijevanju, no ne treba pretjerati. Zalijte je kada se zemlja skroz osuši tokom ljetnih visokih temperatura. Povremeno je možete podsjeći kako biste dobili što gušću krošnju.

Ne zahtijeva veliki prostor, no, ukoliko joj obezbijedite veliku saksiju i dodatnu njegu, krasula će brzo napredovati.

 

Kako se razmnožava?

Ova se biljka razmnožava na dva načina: prvi je tako što ćete joj odsjeći grančicu dugu 15 - 20 cm i pustiti nekoliko dana da se osuši, nakon čega ćete je posaditi u mješavinu pijeska i zemlje i povremeno zaliti. Ne trebate natapati zemlju jer će grančica u tom slučaju istruhnuti.

Grančica će pustiti korijen za nešto manje od mjesec dana pa ju tada možete zasaditi u posebnu zemlju i saksiju. Ne izlažite je previše suncu.

Drugi način razmnožavanja je iz lista. List jednostavno otkinite i položite na zemlju. On će također za manje od mjesec dana pustiti korijenje na mjestu gdje je prethodno bio pričvršćen na biljci.

 

Pogodne za bonsai

Prema Feng Shuiju biljku treba držati s desne strane ulaznih vrata kako biste imali više novca. Krasule su pogodne i za bonsai.

Nabavite jednu krasulu za svoj dom. On će izgledati lijepo, vi ćete se osjećati dobro, a ko zna, možda se i obogatite.

Izvor fotografija

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5