Često se govori o pozitivnim karakteristikama kućnih biljaka na zdravlje ljudi, ali mi smo se, ovom prilikom, odlučili pozabaviti estetskom vrijednošću biljaka u prostoru.

Kako odabrati biljku, koja se ne uklapa u vaš dizajn, već dominira njim?

 

Impozantna i neobična

Zavisno od ambijenta u vašem domu, izaberite biljku koja će oživjeti prostor. Neka bude impozantna, neobična, divlja ili baršunasta. Neka bude neočekivan izbor! 

  

Izaberite ukrasno drveće

Ako je vaš prostor svijetao i prozračan, izaberite neku masivnu biljku, ukrasno grmlje ili drveće. Dekorativno rješenje je nezaobilazni bonsai, koji se sadi u plitke posude sa rupom na dnu, a odgovaraju mu svi oblici od okruglog, četvrtastog do oblika pravougaonika.

Važno je da je kamena posuda u pitanju, a boju birate po želji i potrebi! Smaragdnozeleni šimšir nije dekoracija samo za vaš vrt. Moguće ga je uzgojiti u saksiji. Ukrasite njim svoj balkon ili neku prostoriju, ali obratite pažnju da nije direktno izložen suncu. Također, moguće ga je oblikovati u loptice, druge oblike ili čak u likove.

     

Kućna ljubičica

Diskretno uređenje podržava grandiozne biljke, dok nasuprot tome, manje prostore, uređene u rustikalnom ili tradicionalnom stilu sa mnogo detalja, najbolje osvježavaju male biljke, koje podsjećaju na poljsko cvijeće, nježnu baršunastu paprat ili jednostavno kućnu ljubičicu.

Ako za njih odaberete neku zemljanu posudu, izgledat će svježe i u vaš dom unijeti prirodni ambijent. 

   

Biljke sa mesnatim listovima

Možete se odlučiti za biljke iz porodice tustika, u koje spadaju one biljke koje imaju deblje mesnate listove, poput aloje, ili stabljiku bez lišća sa bodljama, kao što su kaktusi.

Iznimno su dekorativne, a idealne su za sve vrste ukrasnih zdjelica za cvijeće, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Lako ih je uklopiti u sve stilove dizajna, od rustikalnog do modernog enterijera.

   

Filodendrom prednjači u dekoraciji enterijera

Tu je i filodendron, kao biljka koja prednjači u dekoraciji enterijera, zajedno sa fikusom. Diskretna, a istovremeno bogata zelenim listovima, idealno je rješenje za svaki dom. Zavisno da li želite da se stopi sa stilom vašeg stana, ili da se ističe kao detalj, izaberite odgovarajuću dekorativnu saksiju. 

Za koju god od navedenih biljaka se odlučite, nećete pogriješiti. Biljke su ljudska najposrednija veza sa prirodom.

 

Izvor fotografija

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4