Sve kućne biljke zahtijevaju redovnu njegu i održavanje. Veoma je važno i čišćenje biljaka od prašine kako bi bile zdrave i lijepe. Čisti listovi biljkama olakšavaju disanje, upijanje sunčeve svijetlosti i vršenje fotosinteze.

biljkeodrzavanje3

Biljke glatkog i sjajnog lišća je lako očistiti. Jednostavno pokvasite mekanu krpicu ili komadić vate i očistite listove s obje strane ili cijelu biljku istuširajte mlakom vodom.

Pažljivo sa mladim listovima

Tuširanje je praktično i zbog toga što možete očistiti više biljaka istovremeno za kraće vrijeme.

biljkeodrzavanje1

Nakon tuširanja papirnim ubrusom obrišite višak vode sa listova da ne bi došlo do njegovog truljenja. Budite posebno pažljivi s mladim listovima. Za dodatni sjaj listove premažite korom od banane.

Listovi prekriveni dlačicama

Biljke čiji su listovi prekriveni dlačicama su nježne i osjetljive. Ovakve biljke čistite mekanim i suhim kistom poput onoga koji koristite za nanošenje pudera na lice. I najmanja kapljica na ovim listovima može napraviti veliku štetu.

biljkeodrzavanje2

Kaktuse je veoma teško očistiti zbog bodlji kojima su prekriveni. Osim bodlji tijelo kaktusa često prekriva i vosak. Kako biste izbjegli prskanje vodom i oštećenja koja voda može prouzročiti, pokušajte nabaviti kompresovani zrak u bocama kojim možete ukloniti prašinu sa ovih biljaka.