U saksije posadite raznovrsne biljke i postavite ih u baštu, dvorište, na prozor ili balkon. Evo nekoliko slikovitih ideja kako to možete učiniti.


Dvorište uredite raznovrsnim saksijama

Uredite dvorište raznovrsnim jestivim biljkama. Vertikalni prostor također može biti iskorišten tako što ćete posaditi biljke različitih veličina i oblika.


Vrtne sadnice agruma

Sadnice agruma odlično rastu u saksijama u sunčanim dvorištima. Saksije također dozvoljavaju da se sadnice citrusa unesu unutra ukoliko se vrijeme pogorša (ukoliko opadnu temperature).

 

Drvene merdevine za saksije s začinskim biljem

Postavljanje malih saksija na razvučenim merdevinama odličan je način da se proširi manji prostor. Na merdevine možete staviti saksije sa začinskim biljem i biljkama puzavicama.




Pergolu iskoristite za jagode u saksijama

Pergole su konstrukcije samostalno podignute u vrtu ili ugrađene uz stambeni objekt kao njegov prirodni nastavak, kao dio općeg arhitektonskog rješenja. Pergole se postavljaju iznad kolnih prolaza, umjesto garaže, kao neka vrsta nadstrešnice, iznad mjesta za sjedenje i odmor u dvorištu, iznad mjesta za roštilj i slično.

Saksije okačite na stabilnu stranu pergole i tako iskoristite vertikalni prostor u malom dvorištu. Jagode odlično rastu kada su na višem položaju. Također, tako ih je lakše brati.


Pomiješano povrće i cvijeće

Sadnice povrća možete postaviti oko cvijeća kako biste upotpunili vrt. Saksije sa voćem i povrćem rasporedite na sunčana mjesta između cvijeća.


Metalne saksije stvaraju moderan vrt

Dodajte malo glamura u mini vrtove koristeći moderne pocinčane saksije pune raznovrsnog bilja, kao što je začinsko ili grašak - penjačica koja se penje uz metalne spirale. Zasijte začinsko bilje oko baze kako biste stvorili nježniji izgled.




Duboke prozorske kutije za ljetnu eksploziju boja

Duboke prozorske kutije idealne su za stanove, jer nude vertikalni prostor koji može biti jako praktičan. Cherry paradajz, razigrane biljke i komplementarne cvjetače stvaraju izvanrednu ljetnu eksploziju boja.


'Živi' zidovi spašavaju prostor

Sistem zelenih zidova predstavlja ultimativnu uštedu prostora. Postavite saksije sa sadnicama i napravite tapiseriju s lišćem i plodovima biljaka. Biljke se mogu zalijevati i hraniti ručno ili možete postaviti sistem za navodnjavanje.


Grmoliko voće koje cvjeta - rješenje za male prostore

Voćke koje cvjetaju mogu se uzgajati u velikim saksijama u sunčanim dvorištima. Korisno ne samo za uzgoj voća, već i za skrivanje privatnosti od komšija.



Rustikalne prozorske kutije punjene začinskim biljem

Rustikalne prozorske kutije su jednostavne za izradu i mogu se napraviti tako da savršeno pristaju prozoru. Oivčite ih plastikom i napravite rupe za odvodnjavanje na dnu. Dodajte vrtni kompost i posadite začinsko bilje i zelenu salatu.

Izvor