Lijep i romantičan cvijet kale čest je pratilac vjenčanja. Svojom nježnom bijelom bojom asocira na romantiku i ljubav. 

Kala je stigla u Evropu iz močvarnih područja južne Afrike. U svom prirodnom staništu za vrijeme kišnog perioda kala raste i cvjeta, a za vrijeme suše miruje i preživi zahvaljujući mesnatom korijenu u vidu lukovice ili gomolja.

Latinski naziv Zantedeschia aethioipica duguje italijanskom fizičaru i botaničaru Giovaniju Zantedeschiju.

 

Kala kao lončanica

Iako poznatija kao rezano cvijeće, kala se može uzgajati i kao lončanica. Za pravilan rast i razvoj treba je posaditi u dobro dreniranu zemlju s dodatkom pijeska i perlita.

Kala traži dosta svjetla, ali i zaštitu od jakog sunca. Ljeti voli toplotu koja joj je potrebna za rast i cvjetanje. U tom periodu obilno je zalijevajte mlakom stajaćom vodom. Nakon pojave prvih listova pa sve do kraja cvjetanja, kalu treba prihranjivati otopinom gnojiva svakih 15 dana. Da biste zadovoljili njenu potrebu za vlagom treba ju često prskati mlakom vodom.

Nakon perioda cvjetanja zalijevanje se postepeno smanjuje i potpuno obustavlja. Zemlja se sasvim osuši i lišće uvene. Tada nastupa period mirovanja kada gomolje treba čuvati na suhom i mračnom mjestu na temperaturi od 8 do 12 stepeni Celzijevih.

Na proljeće gomolje prebacite u baštu ili na balkon u tresetni supstrat na malu dubinu tako da sloj zemlje pokrije gomolj i počnite zalijevati.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se može vršiti sjemenom koje treba sijati u proljeće u pjeskovit supstrat i dobro pokriti najlonom da se vlaga zadrži unutar saksije. Mlade biljke koje izniknu presadite u tegle ili u baštu.

Može se razmnožavati i odvajanjem mladih gomolja od matične lukovice, najbolje neposredno nakon faze mirovanja. Prije sadnje tako razdvojene gomolje treba dezinfikovati fungicidom ili prašinom drvenog uglja, osušiti i onda zasaditi u tresetni supstrat na pet centimetara dubine.

Savjet

Kao i mnoge druge lijepe biljke, kala posjeduje alkaloide koji su otrovni i mogu izazvati iritaciju kože. Kada rukujete ovom biljkom najbolje bi bilo da koristite rukavice.

Kalu nije preporučljivo držati u stanu ukoliko imate kućne ljubimce.



Izvor fotografija

Naslovna

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5