Istraživanje je otkrilo da skoro svaki vlasnik psa smatra svog ljubimca dijelom porodice. Osim toga, većina njih kažu da će pri kupovini novog automobila posegnuti za onim koji se ističe "dog-friendly" osobinama.

 Da bi zadovoljio njihove zahtjeve Nissan je predstavio jedinstveni novi model X-Trail 4Dogs, pokazujući da je njihov najveći crossover savršen automobil za porodicu, a pogotovo za četveronožne članove tih porodica.

Nissan X-Trail 4Dogs je "dog-friendly" crossover s prtljažnikom koji je potpuno transformisan da pruži vrhunski komfor za dvije životinje.

Prtljažnik ovog crossovera je pretvoren u pravo utočište za pse, sa 445 litara zapremine i paketom inovativnih novih funkcija. Svaka funkcija i alat su pažljivo odabrani za sigurno i komforno korištenje psu ili vlasniku.

Na primjer, Nissan X-Trail 4Dogs ima sve što je potrebno da biste psa očistili i udobno smjestili nakon duge i blatnjave šetnje. Psa možete oprati tušem na izvlačenje, a nakon toga ga možete i temeljito osušiti. Tu je i klizna rampa kako bi psi mogli lako ući u prtljažnik, što omogućava vlasnicima da ostanu čisti. 

Unutra se psi mogu smjestiti u luksuzni krevet i poslužiti se pićem iz posude bez prolijevanja vode ili uzeti jelo iz "pametnog" dozatora za hranu. Sigurnost u prijevozu je osigurana pomoću pojasa s kukom. 

Dok se voze prema kući vozač i suvozač mogu lako držati na oku svoje kućne ljubimce pomoću inovativne "Dog-CAM" tehnologije. To je odlično integriran sistem u NissanConnect infotainment sistem koji omogućava vlasniku i psu da vide jedan drugog preko ekrana na instrument tabli od sedam inča i novog 10-inčnog LCD ekrana koji je instaliran u prtljažnik. Vlasnik može i razgovarati sa psom preko audiolinka, kako bi ga po potrebi smirio.

Svi dodaci se čuvaju u novim pretincima na izvlačenje u podu prtljažnika, a cijeli prtljažnik je presvučen u kožu kako bi se što lakše očistio od prljavštine ili dlaka kućnih ljubimaca.