Prije samog, već naslućenog odgovora na ovo pitanje, postoji niz brojnih drugih pitanja, čiji bi odgovori mogli i trebali da definišu pojmove evolucije i revolucije u kontekstu društvenih i životnih promjena. Ali ispostavlja se da to nije nimalo lagan zadatak i da nema nikog ko će dati te odgovore. Prema mnogim teoretičarima revolucija je samo dio evolucije, jedna ključna tačka u kojoj se evolucija ubrzava, radikalizuje ili prelama. Osim toga revolucija predstavlja i završnu fazu ili realizaciju neke ideje, koja je evoluirala do određene ključne tačke.

Dakle, ma kakva bila definicija, još uvijek ili već odavno nema tog heroja koji će uraditi nešto umjesto nekog. Odvojiti laž od istine, dobro od lošeg, uspostaviti sistem pravednosti i spasiti svijet. Jer život nije film, ni pjesma ni priča. A svi se oni na različite načine bave (r)evolucijom. Posredno i kroz umjetnost preispituju stvari i pokušavaju dosegnuti suštinu na različitim nivoima poimanja i različitim poljima djelovanja, od sasvim malih i ličnih do nekih globalnih sistemskih pitanja.


Berislav Blagojević u svojoj nedavno objavljenoj, hvaljenoj i nagrađivanoj zbirci kratkih priča, Revolucionar piše o univerzalnim temama, ljudima, mjestima i problemima, ali kroz proživljeno i lično, vrlo precizno, duhovito i pomalo ironično. Pri tom snažno portretiše poremećene vrijednosti društva, koje se sasvim spontano i nenametljivo same otkrivaju, te zapravo često posredno izbijaju u prvi plan kao ogroman crni oblik koji prekriva cijeli Ovaj prostor. Njegova revolucija je istina! Uvijek i svugdje sopstveni osjećaj i lični integritet. Bez ustezanja, saginjanja i poklicanja. Slobodno i jako skupo!

Sa druge strane svijeta u jednom skroz drugom obliku, također se na neki način radilo o revoluciji, ali vrlo posredno, između redova i tek na drugu ili treću. U Nolanovoj završnici triologije o Betmenu, Uspon mračnog viteza, revoluciju izvodi samo jedan čovjek, ali ipak na krilima naroda, uz podršku onih koji ga žele, prizivaju i podržavaju. I bilo bi divno da Betmen stvarno postoji, jer njega nema, a apsolutna je laž da Betmen može biti bilo ko. Pa prema tome i brojni kritičari postavljaju pitanje, da li je zapravo laž jedino što može spasiti svijet?! 

Vjerovali ili ne, u postojećem društvenom, političkom i finansijskom uređenju Bosne i Hercegovine, i konačno u demokratskoj državi, koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, glavne uloge, dužnosti i odgovornosti imaju građani! Zato odgovor na pitanje s početka nije ni potreban. On je već naslućen, istinit i poznat.

Tek kad svi postanu svjesni svojih stvarnih mogućnosti, veličina uloga i svega što „slava“ glavnih glumaca nosi sa sobom, tek onda može da se govori o (ne)prihvatanju sistema i izvođenju (R)evolucije na velikoj sceni. Dotad, u sistemu i prilikama koje postoje kao zvanične i legitimne, prilika, za bilo kakav izbor, promjenu, odluku, izraz ili gest je već za dva dana! Izabertite šta god, Laž ili Istinu, ali samo izaberite! Uradite bilo šta ili uradite sve! Budite pognuti i tiho lažite ili budite uspravni i vičite istinu na sav glas, ali sami izabertite svoj život i tražite od njega sve...

...Možda će me neko i upamtiti kao jedinog revolucionara koji je pucao u sebe, a ne u druge. Jer sve što sam u životu učinio bilo je upereno, kako se ispostavilo, protiv mene. Ali pravi revolucionari nikad ne ustuknu od svojih ideala:
-    Istina svakome i sve za istinu!
-    Juriiiiiiiiiiiš!
(Ja, revolucionar, iz knjige Revolucionar, Blagojević, B. 2012. godina)