Primjena Feng Shuija u malim stanovima može biti izazov, budući da su često malo ili nimalo razdvojene spavaća, dnevna i radna soba.

Drugim riječima, kako primijeniti Feng Shui ukoliko je vaša spavaća soba dio vaše dnevne sobe, a kuhinja odmah pored?

Prostorije nemaju zidove koji će odvojiti različite Feng Shui energije. Iako je ovo vrlo česta situacija u mnogim velikim gradovima, ne znači da ne možete imati dobar Feng Shui u malom stanu.

Dvije glavne vještine koje morate usavršiti, ukoliko želite postići dobar Feng Shui u malom stanu, su:

- Čišćenje nereda i dobre organizacione sposobnosti

- Suptilna vještina stvaranja skladne podjele između različitih otvorenih područja

 

Čišćenje nereda uz pomoć Feng Shuija

Čim ga počnete prakticirati, može postati zaista uzbudljiv i isjeljiteljski proces. A kako kreirati pregrade između područja u kojima se obavljaju različite aktivnosti? Zar to neće učiniti vaš prostor još manjim? Možda.

Međutim, morate pokušavati dok ne nađete savršeno rješenje za vaš mali životni prostor. U osnovi, trebate kreirati staze za energiju u vašem malom prostoru i obezbijediti koliko je god moguće više privatnosti za vašu spavaću sobu. Svaki prostor tražit će posebno rješenje. Možda, naprimjer, radite od kuće, tako da vam je potrebno više pregrada kojima ćete razdvojiti prostor. Neke od tipičnih pregrada u Feng Shuiju su različiti paravani (od rižinog papira do ornamentima oslikanih paravana), visoke biljke, polica za knjige ili zavjese.

Da biste odlučili koja vrsta pregrade je najbolja, prvo trebate saznati koja vrsta Feng Shui energije/elementa je u tom području. Naprimjer, ukoliko vam je potrebna pregrada u južnom Feng Shui području, neki od izbora bili bi: visoka biljka, pregrada od drveta, drvena polica ili crvene zavjese. Izbor koji se ne preporučuje u ovom području su boje plava i crna, ni pregrade sa ogledalima. Pogledajmo koji su to glavni Feng Shui prioriteti u manjim stanovima.

 

Ulazna vrata i hodnik

U Feng Shuiju ulazna vrata se zovu usta Chi'ja, univerzalne energije. Ukoliko je vaš stan mali, posebno je važno da imate čist i otvoren hodnik, kako biste omogućili da uđe što više energije koja će osvježiti vaš prostor. Rješenja koja štede prostor, dobra rasvjeta, umjetnička djela, živopisne boje i elementi ljepote mogu se unijeti u bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu.

Budući da je vaš stan mali, uložite dodatni napor kako biste vaš hodnik učinili što čišćim, bez cipela, garderobe i nepotrebnih stvari koje okolo leže.

 

Spavaća soba

Kada živite u malom stanu, jedan od najvećih Feng Shui izazova je napraviti spavaću sobu. Budite pažljivi u kreiranju dovoljno prostora između vaše dnevne i spavaće sobe. U skladu sa Feng Shuijem trebali biste voditi računa šta prvo vidite kada se probudite, odnosno šta je posljednje što vidite prije nego zaspite.

Pobrinite se da to nije TV, kompjuter ili korpa za veš. Stavite nešto što ima inspirativnu energiju koja će vas pozdraviti svakog jutra.

 

Upotreba ogledala

Ogledala proširuju prostor, privlače više svjetla, a donose i Feng Shui energiju vode. Jednostavnim rječnikom, ogledala su aspirin za Feng Shui. Definitivno jedan od najboljih Feng Shui lijekova za male stanove.

Najbolje je odabrati velika ogledala koja se slažu sa vašim dekorom i postaviti ih tako da unose više svjetla ili da reflektuju nešto što je lijepo. Najbolja Feng Shui područja za ogledala su istok, jugoistok i sjever.