Pročišćavanje kuće može zvučati pomalo zastrašujuće. Ili komplikovano ukoliko to planirate češće raditi. Međutim, to nije istina.

................................................................................................................................................

Niti je komplikovano niti teško. Potpuno je sigurno, ukoliko slijedite ovih nekoliko koraka. Neophodno je samo prihvatiti da je ovo sveta i drevna ceremonija, tako da je najbolje da je izvršite uz potpuni oprez, polako i svjesno.


Akumulacija negativne energije

Čak i najsretniji domovi tokom vremena akumuliraju negativnu energiju, tako da je dobro pročistiti vaš dom. Najmanje nekoliko puta u godini. Također možete pročistiti vaš poslovni prostor (ali ne tokom radnih sati).

Dat ćemo vam neka jednostavna uputstva kako da uradite pročišćavanje, te odgovoriti na neka najčešća pitanja vezana za to. Ovdje ćete pronaći i uputstva kako da pročistite sami sebe ili nekog drugog, te različita on-line pomagala pri pročišćavanju.

Pribor potreban za pročišćavanje vašeg doma:

  • Štapić za pročišćavanje (možete ga sami napraviti, pogledajte objašnjenje na kraju teksta)
  • Svijeća i šibice
  • Posuda otporna na toplotu



Kako pročistiti svoj dom?

Stavite svijeću, posudu otpornu na toplotu i štapiće za pročišćavanje na stol ili bilo koju drugu prikladnu površinu. Najbolje je napraviti atmosferu ceremonije kada pročišćavate svoj dom. Odaberite vrijeme kada vas niko neće uznemiravati. Dovoljno je 10 do 15 minuta.

Upalite svijeću i izgovarajte molitvu ili se samo koncentrišite na svoju energiju. Zapalite vrh štapića za pročišćavanje uz pomoć plamena svijeće, a zatim nježno ljuljate štapić u zraku dok vrh ne počne tinjati. Držite štapić iznad posude sve vrijeme, kako biste izbjegli da mali zapaljeni dijelovi padnu na pod. Možete koristiti pera, ako imate, ili samo lagano mahati rukama kako biste rastjerali dim. Pazite na disanje. Lagano udišite i izdišite.

Krećite se po kući u smjeru kazaljke na satu (obično polazeći od ulaznih vrata) i laganjo njišite dim po zraku. Malo više se zadržite kod pročišćavanja uglova sobe, budući da oni imaju tendenciju da akumuliraju ustajalu energiju. Otvorite sva vrata i pažljivo pročistite unutra. Ne zaboravite garažu ili podrum.

Kada pročistite sva područja svog doma, vratite se na početni prostor odakle ste i počeli i nježno ugasite štapić. Stavite ga u pijesak ili čvrsto stisnite prstima. Sačekajte nekoliko trenutaka, a zatim spremite štapić, kao i posudu do sljedeće seanse. Možete ostaviti svijeću ako želite, kako bi i dalje nastavila pročišćavati energiju.

Kako pročistiti sebe ili nekog drugog?

Nakon što štapić za pročićavanje počne da svijetli i tinja, usmjerite valove dima na cjelokupno energetsko polje koje okružuje vaše tijelo, počevši s poljima iznad vaše glave i krećući se prema dole, do vaših stopala. Ne zaboravite duboko disati dok to radite.

Isti koraci se primjenjuju kada radite pročišćavanje druge osobe. Pročistite prvo sami sebe.


Najčešća pitanja u vezi sa pročišćavanjem

P: Da li zaista trebam pročistiti kuću?
O: Da, to je uvijek dobra ideja, jer se stagnirajuća energija nagomilava čak i u kućama sa najboljim Feng Shuijem.

P: Koliko često to trebam raditi?
O: Najmanje nekoliko puta u godini. Neke osobe pročišćavaju svoju kuću svake sedmice, dok drugi rjeđe.

P: Da li mogu sam napraviti štapić za pročišćavanje?
O: Da naravno! Biljke koje se najčešće koriste u pročišćavajućim štapićima su kadulja, cedar, slatka trava i lavanda. Možete napaviti i mali zavežljaj s lavandom i kaduljom.

Izvor fotografija:

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5