Stepenište je važan provodnik Chi-ja u domu. Zato se potrudite da ga učinite što povoljnim.

..................................................................................

 





 

Kad stepenište nije povoljno, kao posljedica javljaju se teškoće u zarađivanju novca i napredovanju u karijeri. Prema tome ako živite u kući ili stanu koji ima dva glavna nivoa, dobro pogledajte svoje stepenište.

Zajednička stepeništa u stambenim zgradama, koja koriste svi stanari, ne smatraju se dijelom vašeg stambenog prostora.


Sigurno, čvrsto i široko

Za početak, gledajte da vaše stepenište bude sigurno, čvrsto, široko i ne suviše strmo. Stepenište koje djeluje nesigurno, s otvorima ili rupama, veoma je nepovoljno.

Vjeruje se da je najbolje vijugavo stepenište, jer ono usporava prolazak Chi-ja i primorava ga da krivuda na svom putu kroz dom.

Spiralno stepenište nije povoljno i trebalo bi da bude ograničeno na spoljni dio vašeg životnog prostora, recimo, baštu. Naime, ono podsjeća na vadičep, i zbog takvog izgleda vjeruje se da ono povrijeđuje samo srce doma.










Blago zakrivljeno stepenište

Kad je vaše stepenište blago zakrivljeno, ali solidno i ima odgovarajuće gelendere, smatra se da je dobro koliko i pravo vijugavo stepenište.

Pravolinijska stepeništa su dobra i ne nanose štetu, ali možda ćete morati da na neki način usporite Ch'i ukoliko se nalaze direktno nasuprot ulaznih vrata.

Stepenište je najbolje postaviti negdje sa strane, i to po mogućnosti na istoku, a može i na lijevoj strani doma. Idealno bi bilo da je dno stepeništa šire od njegovog vrha, jer to simbolizuje veliko bogatstvo koje ulazi u unutrašnjost vašeg doma.

Također, pobrinite se da stepenište ne počinje od glavnih vrata, jer će se Ch'i prebrzo penjati njime. A ako je ipak tako, postavite neku vrstu pregrade.



Izvor:

Lilian Too, "Praktičan Feng Šui za vaš dom", Alnari, Beograd, 2001.

Izvor forografija

www.pinterest.com