Kretanje Chi'ja kroz vaš dom zavisit će od toga kako ste rasporedili svoj namještaj i ostale predmete. Način na koji aranžirate ili mjesta na koja postavljate određene stvari, služe da vode Chi oko i unutar prostorija kroz različite oblasti vašeg doma.

.................................................................................




 

Sredina svake sobe bi trebala biti prazna

Chi bi trebalo da plovi lagano kroz vaš dom. Ne bi ga trebalo ni požurivati niti zaustavljati. Namještaj i drugi predmeti bi trebalo da budu aranžirani u udobnom, usklađenom i dobro balansiranom maniru. Idealno, Chi bi trebalo da može da cirkuliše oko središta vašeg doma, kao i oko središta svake prostorije. Ako popunite ili pretrpate ovu oblast, ugušit ćete Chi svog doma. Sredina svake sobe bi trebalo da bude prazna, s izuzetkom spavaće sobe i trpezarije gdje bi sto za ručavanje trebao biti u centru prostorije.

Namještaj bi trebao biti postavljen paralelno sa zidovima jer se na taj način stvara osjećaj slaganja i jednostavnosti. Ako je prostorija dovoljno velika, možete postaviti dijelove namještaja dijagonalno, u uglove, da biste kreirali osjećaj okruženosti i savršenstva oblika. Izbjegnite stvaranje prepreka nezgrapnim rasporedom, postavljanjem prevelikog broja komada namještaja u prostoriju, ili korištenjem namještaja koji je prevelik u odnosu na prostor.




Nemojte blokirati prostorije

Izbjegnite blokiranje hodnika, vrata ili prozora. Nemojte blokirati niti izolovati niti jednu prostoriju. Jedna izolovana prostorija samo čini da Chi stagnira.

Zidovi prostorije su zaštitne barijere. Ležajevi, fotelje ili stolice bi trebalo da svojim zadnjim dijelovima budu oslonjeni na zidove. Ako sjedite leđa okrenutih ka prozoru ili vratima, osjećat ćete se manje sigurni u sebe nego ako sjedite leđima okrenuti ka zidu.


Izvor fotografija

www.pinterest.com