Osim što je prekrasan simbol čistote, cvijet lotosa predstavlja i savršenstvo. Simbolizira ljepotu, mir i punoću duha koji se uzdiže iz haosa.

..................................................................................







 

Lotosov položaj

Za Kineze ima i velike duhovne i vjerske konotacije. Tvrdi se da njegove latice simboliziraju doktrinu Budinih učenja. Sam Buda često se prikazuje kako sjedi na svetom lotosu. Njegov položaj – s ravnim leđima i donjim udovima svijenim sprijeda – naziva se lotosovim položajem. Budistički redovnici i sveti majstori zauzimaju takav položaj tokom meditacije. Onima koji nisu naviknuti sjediti zgrčenih udova, obično se savjetuje da vježbaju takvo sjedenje, jer taj položaj najviše smiruje cijelo tijelo.


Istinska ljubav

Veliko poštovanje i ljubav za lotosov cvijet na Istoku, potječu od važnosti ovog simbola u mnogim budističkim tradicijama. U Feng Shuiju lotos izražava čistotu ljubavi. Romantičari koji vjeruju u staromodnu ljubav, koji žele ljubav koja nije uprljana nevjerom, nego dovodi do braka i dobrog obiteljskog života, trebali bi uklopiti lotosov simbol u svoju najbližu okolinu. Spavaće i dnevne sobe ukrašene biljkom ili cvijetom lotosa – pravim ili umjetnim – hranit će osjećaj istinskog mira i predanosti.






Enterijer.ba ljubiteljima pisane riječi preporučuje knjigu Bog malih stvari, spisateljice Arundhati Roy.


Izvor teksta

Lillian Too, "Feng Shui za ljubav", Mozaik knjiga, Zagreb, 2005.


Izvor fotografija

www.apartmentsinteriordesign.com
www.sathyasaibaba.wordpress.com