Tim arhitekata napravio je veoma neobičan projekat - miks modernog i praistorijskog pristupa izgradnje.

Uvijek je izazov dodatno razvijati određenu lokaciju koja već raspolaže potencijalom u svojim prirodnim resursima. Kad na takvom vrijednom resursu-lokaciji postoje već realizirani objekti, a svojom su namjenom odavno u funkciji, planiranje novih stambenih jedinica postaje još izazovnije i zahtjevnije. 

Primjerice, prema švicarskim zakonima, dozvolu je moguće dobiti tek nakon postavljanja drvene konstrukcije – odnosno modela buduće građevine na predviđenoj lokaciji. Na taj način vidljiv je budući volumen građevine i njeno uklapanje u situaciju, prostor. U određenom periodu koji slijedi nakon postavljanja modela, lokalno stanovništvo ima pravo prigovora i žalbi, ako smatraju građevinu neprikladnom.

Pozitivan primjer uklapanja u zakonske (planerske) okvire, poštivanja okoliša te postojećeg izgrađenog turističkog naselja dolazi iz švicarske doline Vals, zone bogate termalnim izvorima.

Arhitekti CMA i SeArch projektirali su Villu Vals i, osim što su zadovoljili stroge kriterije, ujedno su dobili i odgovor na pitanje: postoji li mogućnost ostvariti kuću na padinama Alpa i pritom se ne odreći vizura koje pruža okoliš, niti izvora svjetlosti kojom na poslijetku obiluje interijer kuće?

Odlučili su se usjeći u strminu padine da bi postigli prostranost fasade i ostvarili značajni potencijal za prozorske otvore. Pogled s građevine je također lagano nagnut, čime je postignuta dramatična vizura prema planinama koje zatvaraju usku dolinu.

Ispočetka su lokalne vlasti s oprezom pratile razvoj projekta, budući da se lokacija nalazi u blizini svjetski poznatih termalnih izvora i zdravstveno-turističkog naselja u Valsu. Prostorni planeri na kraju su bili zadovoljni ishodom, jer se ovaj objekt za stanovanje nije nametao niti isticao među postojećim zgradama kompleksa termi. Konstukcija je primjer pragmatičnog projektiranja i nenarušavajućeg razvoja na osjetljivoj lokaciji. Smještaj ulaza putem stare staje i podzemni tunel bili su dovoljno uvjerljivi da koncept, iako pomalo ruban (doslovno i preneseno), dobije zeleno svjetlo.