Staru kuću koja je zjapila prazna dvije decenije, američka arhitektica Sharon Davis renovirala je tako da se uklopi u ostatak prirodnog i istorijskog okruženja, a ipak da bude udobna, moderna i luksuzna. 

Kuća se nalazi pored starog puta koji povezuje prijestolnicu države New York - Albany i njen istoimeni grad. Ovaj put je jedan od najstarijih neasfaltiranih puteva koji se i dalje koriste u Sjedinjenim Američkim Državama. Napravili su ga Holanđani tokom perioda kolonizacije, u kasnom 16. stoljeću, i od tada se nije mnogo promijenio. 

 

Fasada pokazuje istorijsku prirodu

Stara kuća poslužila je kao osnova za dizajn zbog svoje elegantne veličine. Nova kuća je dizajnirana u skladu sa tlocrtom postojeće, s tim da je arhitektica uvrstila prirodno okruženje na nekoliko načina. 

Fasada koja je okrenuta prema starom putu pokazuje svoju istorijsku prirodu. S druge strane je prerezana na pola gdje veliki stakleni portali otkrivaju moderni enterijer.

 

Geotermalno grijanje i hlađenje

Napravljena je od recikliranih i lokalnih materijala. Sve je urađeno po mjeri kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Uvedeno je geotermalno grijanje i hlađenje, kako bi se minimizirao negativan utjecaj na prirodu. Izolacija kuće je urađena od sojine pjene. Da, dobro ste pročitali. Soja se sve više koristi u industrijskim proizvodima, uključujući farbe, ljepila i slično. 

Pejzažni arhitekta Nelson Byrd Woltz uredio je eksterijer autohtonim biljkama, s tim da je zadržao veliku livadu sa divljim cvijećem. 

Fotografije: Elizabeth Felicella