Uvijek je dobro naglasiti važnost ekoloških i prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti u domu. Sve hemikalije koje se uporno reklamiraju i proizvode mogu biti zamijenjene zdravijim i efikasnijim proizvodima.

..........................................................................................................................................................

Kao zagovornici zdravog života i ekoloških proizvoda, često smo na našem portalu pisali o proizvodima i malim trikovima koji na zdraviji i jeftiniji način rješavaju različite nečistoće u našim domovima.

Neki od najčitanijih članka su:

Jednostavno čišćenje mikrovalne pećnice
18 primjena sirćeta u domaćinstvu
17 primjena sode bikarbone u domaćinstvu
15 primjena limuna u domaćinstvu

Spojeni na jednom mjestu, ovo je lista proizvoda koji su sjajna ideja za zamjenu onih koji su štetni za naše zdravlje, a i za prirodu.


Soda bikarbona

Poznatija je kao jedan od najvažnijih i najefektnijih "zelenih" proizvoda za čišćenje. Ne samo da čisti, nego i sjajno osvježava prostorije. Spriječava neprijatne mirise i ostavlja za sobom čiste dijelove svakog stana.


Limun

Limun je veoma kiseo, tako da svojim prirodnim sokom uklanja neprijatne mirise, čisti i uništava bakterije. Ova kombinacija citrusa pomaže i u uklanjanju rđe, masnih naslaga, pa čak i fug mase nakon renoviranja kupatila.

Bijelo sirće

Pored toga što je omiljeno u borbi protiv naslaga kamenca, bijelo sirće je odličan način za čišćenje kućnih aparata. Za poliranje metalnih površina i skidanje naslaga sa kuhinjskih segmenata pokazao se kao nezamjenjiv u zoni eko proizvoda za domaćinstvo.


Sapun

Neparfemisani sapuni su biorazgradivi, tako da je preporuka koristiti ih u domaćinstvu umjesto oštrih hemikalija i komercijalnih sredstava za čišćenje. Može se koristiti čak i kao vrsta eko pesticida u dvorištu i bašti.

Pored navedenih proizvoda, tu su svakako i sol, kukuruzni škrob, te njihove kombinacije u razblaženim omjerima.

Ne zaboravite da svi proizvodi koji vam iritiraju kožu, izazivaju kihanje ili otežavaju disanje ustvari jesu prepuni toksina i treba ih izbjegavati.

Izvor fotografija:

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4