Bez obzira da li želite doprinijeti zaštiti životne sredine, poboljšati dom svoje porodice ili se samo bolje osjećati, ekološki savjeti i trikovi idealan su način za postizanje svega navedenog.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pružiti zdraviji život i utjecati na podizanje svijesti o ekologiji i 'zelenijem' ophođenju ka planeti.

Eko-kućni dekor

Kada birate posebne, završne detalje za dekoraciju doma, izaberite one izrađene od ekoloških materijala. Danas je na tržištu veliki broj proizvoda koji nose etiketu 'zelenog'. Oni su dizajnirani na najmoderniji način i oduševit će vas njihov eko-prijateljski izgled.

 

 

Popravljajte stare stvari

Stari kauč ili ishabana polica ne moraju odmah biti zamijenjeni novim stvarima. Ekološki pristup podrazumijeva produžetak života starim stvarima tako što će one biti osvježene i restauirane. Za bilo koju varijantu u renoviranju birajte ekološke boje koje ne izazivaju alergijske reakcije i imaju potvrdu eko proizvoda.



Pored smanjenja otpada, ovakvi komadi dobijaju i sentimentalnu vrijednost i postaju dio naslijeđa.

Uzgajajte biljke

Nije potrebno imati veliku zelenu oazu da bi se osjetila povezanost sa zdravijim načinom života. Mala, lična zelena zona na balkonu ili prozoru doprinijet će osjećaju zadovoljstva, osvježiti stan i učiniti da uživate u svakom danu. Izbacite iz doma bilo šta što posjeduje ekološki neprihvatljive materijale i koji čine da prostor ne bude prozračan i ugodan.