Za dobro jutro i uspješan dan potreban je okrepljujući san koji će napuniti vaše baterije. Okvir kreveta, madrac i jastuk su veoma bitni kada se radi o vašem odmoru i relaksaciji te cjelokupnom izgledu enterijera. Ipak, glavna zvijezda spavaće sobe je uzglavlje kreveta.

Uzglavlje podupire jastuke, čini krevet čvršćim ali ima i dekorativnu svrhu koja će vašoj spavaćoj sobi dati potpun smisao i zaokružiti stil koji preferirate.

Za sve one koji i u ovom slučaju pokušavaju ostati ekološki osviješteni, donosimo nekoliko ideja kako recikliranjem možete ukrasiti i poboljšati svoj krevet, uzglavljem iz kućne radinosti.

 

Čvrstoća vrata

Čvrsta vrata napravljena od drveta bora pretvorena u uzglavlje kreveta, ostavit će snažan dojam na svakoga ko zakorači u vašu spavaću ili dječiju sobu.

Vrata treba srediti, začepiti rupe punilom, ispjeskariti, ofarbati i sačekati da se farba dobro osuši. Skraćena na odgovarajuću dužinu ili ostavljena kakva jesu, ofarbana bojom po želji koja štiti drvo i uklapa se u dekor i pričvršćena na zid iza kreveta, ova vrata predstavljaju savršeno uzglavlje.













Uokvireno uzglavlje

Jeftini okviri za slike mogu se naći na buvljacima i pretvoriti u fantastično uzglavlje.

Uklonite staklo ukoliko je prisutno u okviru i pripremite podlogu izrezanu na odgovarajuću veličinu. Kod izbora platna koje ćete pričvrstiti na podlogu pustite mašti na volju. Nakon što postavite platno, tako tapacirane podloge umetnite u okvir. U zavisnosti od toga o kojim se dimenzijama okvira radi, imat ćete uzglavlje načinjeno od dva ili tri okvira postavljena uspravno, s dekorativnim platnom koje se uklapa u stil vaše spavaće sobe.

Ako vam se boja okvira ne dopada uvijek ih možete prefarbati u željenu nijansu.










Romantično željezno uzglavlje

Dio željezne ograde može, uz malo truda i rada, postati lijepo romantično uzglavlje za krevet. Prije farbanja, ukoliko ograda nije nova, potrebno je ukloniti hrđu šmirgl-papirom i tretirati s posebnim premazom protiv korozije.

Kod farbanja ne budite lijeni i obojite ogradu s više slojeva boje. Budite odvažni i odaberite neku od jakih boja, kao naprimjer crvenu. Nakon što se farba dobro osuši, preostaje vam još samo to da svoje novo uzglavlje pričvrstite na zid.




 

Sveprisutna paleta

Drvene palete našle su svoje mjesto u enterijerima i gotovo da ne postoji kutak stana u koji nisu integrisane zamjenjujući sasvim funkcionalno drugi namještaj.

S obzirom na drvo koje se koristi za izradu paleta, kod njene prenamjene potrebno je mnogo napornog rada, struganja, pjeskarenja i brušenja, dok se ne skine sva prljavština i iveri. Obavezno premazati zaštitnim lakom i farbati po želji. Ipak, jako lijepo izgleda ukoliko se sačuva prirodna boja palete što će vašem novom uzglavlju i krevetu dati poseban rustičan i jednostavan izgled.















Daske kao slikarsko platno

Nekoliko starih spojenih dasaka mogu poslužiti kao platno na kojem možete izraziti svoju kreativnost. Držeći se izreke: Manje je više, napišite samo jednu lijepu riječ kao što je “ljubav” na spojene daske i dobit ćete divan dodatak vašoj spavaćoj sobi koji predstavlja uzglavlje ali i vaše lično umjetničko djelo.






Izvor fotografija

www.nestfullofeggs.blogspot.com
www.loftandcottage.blogspot.com
www.bhg.com
www.shelterness.com
www.blog.stylizimo.com
www.shelterness.com