Roy Jacuzzi je 1968. godine, izumio i predstavio na tržištu prvu potpuno integriranu whirlpool kadu - jacuzzi s ugrađenim mlazevima na stranicama kade.

............................................................................................................................................................

Jacuzzi je bio tržišni naziv za ovaj izum. Firma Jacuzzi Bros predstavila je svoju Whirlpool kadu na kalifornijskom sajmu "Orange County Fair".

 

Braća izumitelji

Istorija firme Jacuzzi počinje ranih godina 20. vijeka, kada su braća Jacuzzi emigrirala u Kaliforniju iz Italije. Braća su izumila prvi monoavion sa zatvorenom kabinom, koji je prevozio poštu za američke poštanske službe, kao i putnike. Braća izumitelji kasnije su značajno unaprijedili poljoprivrednu pumpnu industriju i, naravno, industriju whirlpool kada.

Porodično znanje o hidraulici pokazalo se neprocjenjivim kada su 1956. godine napravili jednu prenosnu hidroterapeutsku pumpu, koju su koristili za liječenje artritisa jednog člana njihove porodice. Iz toga se razvio dobar posao snadbijevanja bolnica i škola prenosnom pumpom J-300.









Whirlpool kada

Pionirski duh braće Jacuzzi bio je prisutan i kod Roya Jacuzzija koji je bio treća generacije ove porodice u SAD. Roy je 1968. godine izumio prvu whirlpool kadu. Kao tinejdžer, počeo je raditi u porodičnoj firmi na različitim poslovima, učeći posao ispočetka. Godine 1968. njegova strast za dizajnom i inžinjerstvom izbila je na površinu kada je izumio i na tržište postavio prvu potpuno integriranu whirlpool kadu, poznatu kao Roman.

Osjetivši da američki potrošači sve više žele zdrave i opuštajuće aktivnosti, odlučio je predstavljati svoj izum na raznim sajmovima. Dok ga je njegova porodica posmatrala s iznenađenjem i srećom, Roy je polako, gotovo sam, stvorio jednu potpuno novu industriju.

Whirlpool kada je 70-ih godina prošlog stoljeća postala sredstvo za opuštanje u slobodnom duhu, a Jacuzzi brend se zauvijek utisnuo u američko društvo.

 

Izvor fotografija

www.sfgate.com
www.bocktherobber.com
www.pinterest.com