U antičkom periodu paravani su korišteni kao pregrade za sobe. Mozaici ranog kršćanskog perioda, od 2. do 6. vijeka, prikazuju zavjese okačene na šipkama.

..................................................................................................................................................

U srednjevjekovnim rukopisima, zavjese su prikazane kao nabrane ili samo okačene na prolazima. Pred kraj srednjeg vijeka, otvori za prozore bili su prekriveni drvenim kapcima ili teškim platnom.

 

Baldahin kao ukras

U srednjem vijeku kreveti su bili sa svih strana okruženi baldahinom. Vremenom, kako su se kreveti počeli koristiti i kao kauči za dnevno sjedenje, zavjese su su se povlačile prema zidu i služile samo kao ukras.

Holandske slike iz 17. vijeka prikazuju jednostavne domove u kojima su prozori zaklonjeni kratkim ili dugim zavjesama, dok su kreveti oivičeni jednobojnom tkaninom, nesumnjivo od domaćeg vunenog prediva tkanog u kući. Italijanski kreveti, koji su bili smješteni u udubljenjima u zidu, bili su ograđeni zavjesama od bogatog damasta i kadife.

U Francuskoj, tokom vladavine Luja XIV, krevet monarha imao je nekoliko slojeva zavjesa.



U vrijeme Luja XV, krevet i odgovarajuće zavjese na prozoru bile su raskošno dizajnirane u najrazličitijim rokoko oblicima, sa trakama, kićankama i pletenicama. 


Različiti motivi

U ranom 19. stoljeću stilovi na dvoru u Francuskoj i Engleskoj preuzimali su motive iz antičkih radova, posebno grčkih i egipatskih.
Romantizam je doveo do novih pravaca u modi, inspirisan stilovima Indije i Orijenta, pa čak i gotike. Vrhovi prozora bili su ukrašeni izrezbarenim pticama ili grožđem. Na takve ukrase bila je pričvršćena tkanina.

Preko lukova nekoliko uvezanih prozora prostirala se gusta damastna svila sa zasebnim zavjesama za svaki prozor, koje su se prostirale do poda. Preferirale su se jednobojne, svijetle boje svile, budući da su proizvodile odličan efekat tako okačene na drškama.












Od pretjerane raskoši do moderne jednostavnosti

Eklekticizam i strah od praznog prostora u viktorijanskom dobu doveli su do ekstremnih stilova pri uređenju domova. Vrata i prozori bili su "gušeni" paravanima i zavjesama koje su dodatno opterećavale sobu, koja je već imala cvijetne i kićaste uzorke na zidu, tepisima i tapecirungu.

Najvažnije otkriće dvadesetog vijeka bio je sintetički materijal koji se počeo koristiti za zavjese. Mehanički sistemi pomjeranja zavjesa pojednostavili su njihovo postavljanje i upotrebu.

 

 

 

 

 

Izvor fotografija

www.pinterest.com
www.whatantiquefurniture.com