Prozori su drevni izum. Vjerovatno potječu iz vremena kada je nastala prva zatvorena kuća.

..................................................................................









Prikazi prozora primjetni su na ranim egipatskim crtežima urađenim na zidovima i umjetninama iz Asirije. Egipatski primjeri pokazuju otvore u natkrivenim kućama. Asirski prozori su uglavnom bili širi nego viši.

 

Pojava prvih staklenih prozora

Istrajnost drevnih Grka da prave kuće oko palate dovela je do gotovo potpunog iščezavanja prozora u njihovoj arhitekturi, budući da je svaka soba dobijala svjetlost od vrata koja su bila usmjerena prema centralnoj, oivičenoj palati.

Tokom rimskog imperijalizma po prvi put su se pojavili stakleni prozori. Fragmenti stakla u bronzanom okviru pronađeni su na Pompejima, kao i na drugim nalazištima. Očigledno je da su veliki prozori na rimskim kupatilima bili zatvoreni na neki način, budući da su morali zadržavati toplotu.

 

Vitraž

U ranim kršćanskim i bizantskim crkvama prozori su bili sve brojniji i često napravljeni od stakla. Poznato je da su prozori Aje Sofije u Konstantinopolu bili popunjeni izbušenim okvirima koji su držali staklo.

Graditelji džamija preuzeli su ovu bizantsku tehniku stavljanja malih komada stakla u građevine, zamjenjujući cementni okvir mermernim, te dajući sebi slobodu pri izradi bogatih uzoraka.

Graditelji iz Egipta i Sirije su također razvili veoma raskošan stil pravljenja prozora koji su rijetko bili od stakla, a većinom od rezbarenog drveta. Tek u 12. i 13. vijeku ova tehnika izrade vitraža je dosegla vrhunac razvoja u zapadnoj i sjevernoj Evropi.


Prozori sa lukovima

Prozori sa lukovima, koji su tokom bizantijskog perioda zamijenili četvrtaste prozore tipične za romanski period, postali su dominirajuća forma za važne građevine u srednjovjekovnoj evropskoj i islamskoj arhitekturi.

Tokom renesansnog perioda u Italiji i Francuskoj otvori za prozore imali su klasične proporcije i bili su podijeljeni jednom vertikalom i jednom horizontalom koje su formirale križ. Tokom baroka ovi dekorativni elementi bili su često ukrašeni fantastičnim maskama ili ljudskim figurama.










Francuski prozor

U kasnoj renesansi Francuzi su proizveli i razvili vrstu prozora sa oknom koji je ostao prihvaćena forma do danas u Evropi, poznat kao francuski prozor.

U savremenoj arhitekturi razvoj industrije u mnogim procesima moderne gradnje doveo je do upotrebe metalnih okvira za prozore u većini rezidencijalnih građevina, te učinio mogućim korištenje većih površina za postavljanje stakla. Tako su prozori često postavljani od zida do zida, i od poda do plafona.

Neboderi su često bili potpuno prekriveni staklom, u početku bez prozora koji su se mogli otvoriti, ali kasnije, kako bi se uštedjela energija, počeli su se praviti neboderi sa prozorima na otvaranje.

Moderni prozori su često napravljeni sa duplim ili trostrukim staklom, razdvojeni zračnim prostorom za izolaciju.


Izvor fotografija

www.smuge.wordpress.com
www.crystalinks.com
www.theageofelegance.com
www.pinterest.com