Ekspres lonac je sinonim za brzo pripremljenu hranu koja je pri tome zdrava i ukusna.

..................................................................................






 


U ovom loncu hrana se kuha pod pritiskom koji se povećava zagrijavanjem. Sigurnosni ventil na poklopcu ispušta višak pare i održava konstantan pritisak. Na ovaj način namirnice se kuhaju brže, priprema je jednostavnija, štedi se energija i hrana zadržava okus, boju i hranjive sastojke.

 

Papenov lonac

Princip rada ekspres lonca pronašao je francuski matematičar i fizičar, Denis Papin 1679. godine.


Prva verzija lonca koji je napravio bila je velika posuda od lijevanog željeza sa poklopcem koji se zaključavao. Da bi smanjio opasnost od eksplozije, što je bio čest slučaj kod najranijih modela, Papin je razvio sigurnosni ventil.


S unaprijeđenom varijantom parnog lonca Papin je zaradio članstvo u Royal Society, nakon što je 12. aprila 1682. godine imao priliku demonstrirati rad lonca i ponuditi jelo spravljeno u njemu članovima Royal Society i kralju Charlesu II.






Dalji razvoj

Nedostatak tehnologije, koja bi omogućila izradu lonca iz jednog dijela, bez spojeva koji su znali pucati usljed prevelikog pritiska, onemogućio je Papinu da dovede svoj izum do savršenstva.


Napoleon Bonaparta je 1810. godine naredio da se poklopac lonca bolje osigura jer je namjeravao uvesti parni lonac u vojne kuhinje.

 

Kvantitet na račun kvaliteta

Tek u dvadesetom vijeku, s napretkom tehnologije, usavršen je savremeni ekspres lonac koji je postao omiljen, prije svega u Americi. Na početku Drugog svjetskog rata većina američkih domova posjedovala je ovaj lonac.


Sa završetkom rata raste potražnja za parnim loncem što dovodi do ubrzane proizvodnje. Proizvođači nastoje smanjiti troškove proizvodnje na uštrb kvaliteta pa tržište biva preplavljeno lošim loncima koji lako eksplodiraju te ljudi sve više zaziru od upotrebe ekspres lonca.

 

Evropa i Azija

Pedesetih godina evropski i azijski proizvođači ulažu kapital u istraživanja i razvoj novih i naprednijih ventila koji kontrolišu pritisak u loncu. Ovaj ulog im se kasnije višestruko isplatio.


Početkom devedesetih godina evropski proizvođači probijaju se na američko tržište sa svojim modernim i sigurnim ekspres loncima te i Amerikanci ponovo otkrivaju čari kuhanja pod pritiskom.


Današnji ekspres lonac načinjen je od aluminija ili nehrđajućeg čelika, u skladu sa najvišim normama sistema zaštite.

Izvor fotografija

www.lovelossandwhatiread.wordpress.com
www.art.com
www.fimby.tougas.net