Vadičep je, složit će se mnogi, vrlo koristan predmet uz čiju pomoć dolazimo do dragocjene tečnosti skrivene u staklenoj boci.

.................................................................................









Isprva, vino je čuvano u amforama i drvenim buradima. Tako spremljeno vino nije imalo priliku da odleži duže vrijeme i ostari jer se brzo kvarilo pa se moralo brzo i potrošiti. S pojavom staklenih boca i plutanih čepova uvezenih iz Španije i Portugala, Englezi prvi počinju odlagati vino koje je sada, dobro začepljeno, moglo biti čuvano jako dugo.

Takav slijed događaja iznjedrio je potrebu za pomagalom uz pomoć kojeg će se plutani čep vaditi iz grla boce. Tada na scenu stupa neznani vojnik koji jednoga dana 1630. godine, uronjen u blatnjavi rov, dolazi na ideju o vadičepu, koristeći spiralu pomoću koje je izvlačio metak zaglavljen u cijevi puške i sanjajući o čaši mirisnog vina. Iako su vjerovatno Englezi zaslužni za ovaj pronalazak, vadičep je patentiran 1860. godine od strane M. L. Birna iz New Yorka.

 

Vrste vadičepa

Ovaj patent odnosio se na vadičep u vidu spirale i ručice koje formiraju slovo T. Za otvaranje boce uz pomoć ovog vadičepa potrebno je upotrijebiti i snagu da bi se čep izvukao van.

Za one koji ne vole da se muče tu je vadičep s dvije poluge raspoređene oko spirale i kružnim osloncem koji se postavlja na grlo boce.

Možda najpoznatiji vadičep je onaj koji koriste konobari i koji nosi naziv „Waiter's friend“, s jednom asimetričnom polugom, nožićem za uklanjanje folije ili kapice koja pokriva čep i grlić boce i dva položaja za prislanjanje na bocu.






Vadičep po mjeri

Belgijska kompanija Sveid pravi posebne vadičepe „po mjeri“. Ovi otvarači prave se od titana, platine i zlata, pri čemu su otvori za prste rađeni po mjeri korisnika tako da ga ne bi nažuljali.

Kupac može izabrati i vrstu drveta od kojeg će biti izrađena kutija za ovakav vadičep koji se pravi samo po narudžbi i čija je početna cijena oko 50 000 EUR.






Izvor fotografija:

www.freepik.com