Dizajnerica Nancy Fire, u želji da otkrije najnovije trendove u dizajnu, putuje oko svijeta. Pogledajte njene prijedloge o proljetnom uređenju i otkrijte načine kako da ih primijenite u vašem domu.

  

Koristite cvijetne tkanine u akvarel tehnici

„Zaboravite stare dezene, kakve ste imali priliku vidjeti na tapetama u kući vaše bake. Birajte nove svježe tkanine sa cvijetnim uzorkom, naglašene akvarel tehnikom i obimom" – kaže Nancy.




Najlakši način da uvrstite cvijetni dezen u vaš enterijer jeste pomoću ukrasnih jastuka ili zavjesa.

 

Trend debelog i grubog pletiva

„Često viđam kombinacije boja i tkanina u pletivu. U jednoj trgovini u Parizu zapazila sam ovaj grubo pleteni vuneni tabure sa preuveličanom mustrom." – zaključila je Nancy Fare.

Da bi grubo pletivo izgledalo sofisticirano, potrebno je izabrati samo jedan komad, jastuk ili prekrivač – da naglasi Vaš prostor. Birajući neutralne boje vunice, kao na fotografiji, omogućavate teksturi (mustri) pletiva da bude u centru pažnje.

 

Izaberite metalik boje

„Trend bakrenog posuđa je još aktuelan, ali popularni su i metalni obojeni i sjajni predmeti. Birajte svjetlucave, prirodne komade u akvarel tehnici. " – savjetuje Nancy.

Bakreni luster, metalik boje, ovoj trpezariji daje sjaj. Ako želite ovakav luster, a ne možete ga priuštiti, pokušajte jednostavno obični metalni luster obojiti bakrenim sprejom.

Izaberite komad platna za slikanje i obojite ga odvažnom bojom, po svom izboru. Zatim ga ukrasite srebrenim, zlatnim i bakrenim listićima, kako bi dobio sjaj.

 

Odlučite se za romantične pastelne boje

Aktuelne su sve romantične, meke nijanse pastelnih boja. Ali u ovom trendu, definitivno dominiraju nijanse ljubičaste.

Izaberite pastelne zelene i ružičaste nijanse sa intenzivnim dodacima, kao na fotografiji. Rezultat će biti soba u tradicionalnom stilu, koja pomijera granice.

„Primjena kombinacije pastelnih tonova i tamnijih nijansi u vašoj spavaćoj sobi, čini da prostor izgleda sofisticiranije" – smatra Nancy.

10

 

Trend neutralnih boja sa dodacima

Kada govorimo o bojama, riječ „neutralno" asocira na bež boju. U „novi neutralni trend" ubrajaju se svijetlo siva, lovačko zelena, rumeno ružičasta, pa čak i mornarsko plava.

Koji je najbolji način da primijenite neutralne boje sa dodacima? Koristite jednu nijansu neutralne boje, kao sloj koji prekriva osnovne komade u vašem domu. Da biste izbjegli monotoniju jednobojnosti, izaberite jednu intenzivnu nijansu da dominira detaljima. Primjer sa fotografije to sjajno ilustruje: polica za knjige, kamin i umjetničko djelo na zidu razbijaju toplinu pastelne nijanse.

12

Za uređenje prostora u skladu sa modernim tendencijama, izaberite monokromsku neutralnu sofu, tepih i nijanse zidova. Prostor ukrasite sa nekoliko šarenih elemenata, kao što su ukrasni jastuci, prekrivači i umjetnička djela.

13

 

Odlučite se za keramiku sa teksturom

„Keramika dominira prostorom, kao dodatak, svojom bojom, teksturom i obimom" – tvrdi Nancy.

15

Dizajnerica Anna Williams odlučila se za savremenu vazu prilikom uređenja ovog dnevnog boravka, kako bi ga učinila modernim. Monokromatski keramički komadi dozvoljavaju da njihova tekstura dođe do izražaja.

16

Ako ste ljubitelj retro namještaja, uzmite u obzir sljedeće: potražite u svojoj omiljenoj prodavnici starinske robe lampu iz 60 – ih, koja se uklapa u savremene trendove. Zamijenite joj abažur ili je obojite u druge nijanse, kao što je učinio dizajner Brian Patrick Flynn na fotografiji. Na ovaj način učinit ćete je modernijom.

Izvor