Jarke boje, snažni uzorci, maštovita ponovna upotreba pojedinih stvari ... dekor u Brazilu je sve osim dosadan. Luksuzan dizajn nije ono što čini Brazil. Brazil je sirova ljepota, šarm i kreativnost.

...................................................................................................................................................

Prilikom dekorisanja ne morate pratiti neka posebna pravila, dovoljno je samo da vam se sviđa ono što ste kupili. Ukoliko ste spremni unijeti dašak Brazila u svoj dom, evo nekoliko primjera kako to možete učiniti.

Brazilsko drvo

Brazil je dobio ime po drvetu koje raste u njegovim šumama. Crvenkaste je boje i danas je zaštićena vrsta. Brazilsko drvo je osnova ranog dizajna ove zemlje. Moguće je naći neke sitne detalje od tog drveta na internetu, poput kašika i slično. Ti detalji se prave od suhih komada koji se mogu naći na zemlji u šumama.


Umjesto brazilskog, možete koristiti tikovinu koja ima sličnu boju. Na trenutnoj postavci u sarajevskoj galeriji Bela Vida izložena je komoda i dva manja stola. I komoda je, u ovom slučaju, iskorištena kao klub sto. Njena cijena je 783 KM. Stolić sa ladicom košta 215 KM, a mali sto je 208 KM.


Brazilski dekor u spavaćoj sobi

Ne znate kako unijeti brazilski dekor u spavaću sobu? Zašto ne biste počeli sa odličnom slikom. Vladimir Stanišević, beogradski multimedijalni umjetnik, na postavci 'U bojama brazilskog karnevala' predstavio se svojim radovima. Jedna od slika je i ova koja se odlično uklopila u brazilsku spavaću sobu.

Ukoliko nemate krevet ili ga planirate promijeniti, onda bi naš prijedlog bio krevet od kovanog željeza u bijeloj boji. Cijena kreveta dimenzija 160 x 200, sa latofleksom, je 1.500 KM i može se naručiti u galeriji Bela Vida.


Tepih za dnevnu sobu

Brazilski 'patchwork' tepisi su odlična investicija za one koji žele unijeti južnoameričku tradiciju u svoj dom.

Ukoliko ih kombinujete sa namještajem od drveta i tabureima u komplementarnim bojama, vaša dnevna soba dobit će svjež izgled kakav se sreće u domovima širom Brazila.

Predlažemo vam tepih iz kolekcije Enjoy koju potpisuje svjetski poznata Ligne Pure kompanija. Tepih je ručno rađen u potpunosti od vune. U dimenziji 140 x 200 košta 3.999,00 KM.

Možete ga naručiti u galeriji Bela Vida. Više o Ligne Pure tepisima možete pročitati ovdje.

Izvor fotografije 

 

 

 


Ljuljačke za odmor

U centalnom i sjevernom Brazilu, ljuljačke su sastavni dio svakog doma. Ne samo kao dodatak u bašti. Mnogi ljudi je koriste i za spavanje. Iako se na prvi pogled ne čini tako, ove ljuljačke su izrazito udobne i opuštajuće.

Možete ih nabaviti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici vrtnog namještaja i dekoracije.


Šarene dekorativne lampe

Rasvjeta je bitan dio uređenja svakog doma. Ukoliko ga namjeravate opremiti u brazilskom stilu, predlažemo kupovinu šarenih lampi koje će unijeti brazilski žar u svaki prostor. Galerija Bela Vida nudi dizajnerske lampe po izrazito povoljnim cijenama. Stolna lampa, čiji dizajn potpisuje beogradski umjetnik Vladimir Stanišević, košta 45 KM.

Atraktivne podne lampe dizajnirane su u sarajevskoj radionici Calisto, a u galeriji Bela Vida mogu se kupiti po cijeni od 299 KM. Po želji je moguće odabrati uzorak abažura.


Figurice i pletene korpe

Brazilski dekor neizostavno uključuje različite figurice koje simbolizuju raznovrsnu faunu ili likove iz svakodnevnog života.

Korpice i tanjiri od pletenog pruća također su odlično rješenje za sobe uređene u brazilskom stilu.

Takve korpice možete pronaći i na svakoj većoj pijaci.

Figurice na fotografiji su donesene iz Brazila i zahvaljujući ambasadi ove zemlje u BiH, krase trenutnu postavku u galeriji Bela Vida.

 

 

 

 


Ukrasite dom biljkama

Oplemenite prostor biljkama koje su karakteristične za Brazil. U ćoškove postavite velike juke ili palme, a stoliće ukrasite rascvjetalim bromelijama ili raskošnom paprati.

Takve biljke se mogu naći u skoro svakom domu u Brazilu.

Izvor fotografije