Istok, kao podneblje prepuno magije i fascinantnih prizora oduševljava egzotikom i bogatstvom.

.................................................................................








Dominaciju boja, ukrštanja i preplitanja kultura, te čulno-intimne doživljaje pejzaža, svjetski autori dizajna preobražavaju u ambijente nevjerovatne slobode i mogućnosti.

Lijepe tkanine i rezbarije

Bogate i egzotične nijanse idealan su izbor za prlibližavanje stilu Indije i Azije. Kada se one nađu na najkvalitetnijim tkaninama, poznatim još od doba geografskih otkrića, magija u enterijeru počinje. Purpurna, crvena, boja narandže – ovi topli tonovi kombinovani sa tamnim rezbarijama na namještaju put su do oživljavanja prostora i čine bazu na koju se ostali detalji indijske dekoracije nadograđuju.

Potom primat imaju duboka plava, poznatija kao indigo, zelena i zlatna ili srebrna kao akcenat i završni pečat u uređenju. Važno je napomenuti i da su rese, tekstura bambusa i dramski komadi arhitektonskih elemenata spoj koji ne ostavlja prostor greškama u dizajniranju indijskim stilom.













Geometrijske šare

U azijskom stilu uređenja najpoznatija šara za dekoraciju zidova svakako je „paisley“ poznata i kao „mango dizajn“. Izvorno pripada prostoru Persije i Indije, a predstavlja karakterističan kapljični oblik, koji se u modernom uređenju susreće u najrazličitijim bojama i varijacijama.

Iznenađujuće raznovrsne motive dekorateri nalaze kao idealan spoj egzotike i tradicije ovih prostora, što indijsku šaru čini veoma atraktivnim kućnim izrazom. U vizuelnim „suprotnostima“ sa savremenim oblicima dekoracije samostalni mango detalji omogućavaju razigranost i diskretniji, ali zanimljiv pristup azijskim stilovima.














Statua indijskog enterijera

Za krajnji i potpuni doživljaj indijske magije u enterijeru, neophodno je obratiti pažnju na detalje, jer uniformisanost i klišei nisu dio enterijerske postavke tradicionalnih azijskih domova. Za autentičnost se predlažu izrezbareni drveni segmenti na namještaju, uzglavljima kreveta,  naslonima stolica, kao i u ukrasnim figurama. Svijećnjaci, srebrni ramovi za slike i ogledala, velike zavjese ukrašene „srebrnim“ nitima i nezaobilazna zidna umjetnost: slike i grafike pružaju savršen ugođaj.

Blistave, egzotične figurice slonova dodaju se kao „tačka na i“, a za enterijere koji žele samo tračak Indije, slon je simbol i statua koja ima veliki duhovni značaj u ovom kraju svijeta.