Jedna od najklasičnijih i najstarijih kombinacija u uređenju svakako je predivna teget plava sa bijelom.

..................................................................................






Poznatija kao mornarska (engl. navy - mornarica), ona je inspiracija u svim mogućim segmentima življenja: od uređenja doma pa sve do izbora odjevne kombinacije.

Uglađena i uvijek moderna, bilo da je u pitanju samo detalj u domu ili kompletan dekor, sublimacija ova dva tona podsjeća na more, izražen osjećaj estetike, stila i uživanja.


Sve opcije geometrijskog dizajna

Iako važi mišljenje da se pri pomenu mornarskog stila automatski stvara pomisao na prugasto, moderne tendencije u uređenju govore same za sebe: teget plava i bijela podržavaju sve opcije geometrije u dizajniranju. Tufnasto, efekat i šara marokanske tradicije, sve geometrijske sheme i uzorci koji se mogu zamisliti - ove dvije boje podržavaju, te su upravo zato inspiracija koja živi godinama.

Tradicionalni stil sa tamnim drvetom ili moderan dizajn sa savremenim lakiranim namještajem, mornarska je odličan izbor za jednostavne enterijere, ali sa poznatom naglašenošću ka otmjenosti, eleganciji i sofisticiranom.





Ljepota je u detaljima

Strah od pretjerivanja i krajnjeg efekta u ličnom prostoru vrlo je čest razlog koji sputava u odabiru snažnih tonova. Iako mornarski stil važi za „hrabar“ potez u uređenju, njegova neprolaznost i suverenitet u dizajnu samo su neki od razloga koji navode da se pri ovom izboru ne može pogriješiti.

Ukoliko je ipak doza straha prisutna, uvijek se za početak može pristupiti uređenju u manjim cjelinama. Dodavanjem detalja u kuhinjski prostor, bojenjem jedne strane zida kupatila u teget plavu, dekoracijom sa maštovitim plavo-bijelim jastučićima, abažurima lampe ili uzglavljem može se osjetiti prisutnost mornarskog stila u enterijeru, te lagano donijeti odluka „da li je ovaj stil onaj pravi“.





Predivne kombinacije sa drugim bojama

Jedna od najomiljenijih kombinacija sa mornarskim stilom jeste dodatak jarko crvene. Pored intenzivne crvene, uvijek je tu i koralno crvena (link na: http://www.enterijer.ba/ideje/boje/1379-hit-u-uredjenju-koralno-crvena), narandžasta, kao i šik kombinacija sa žutim i zelenim detaljima.

Prije uređenja mornarskim stilom potrebno je da čovjek istraži sve želje unutar sebe: šta priželjkuje u enterijeru, koji je krajnji efekat, kao i da zamisli savršeno popodne u duhu Mediterana. Kretanje u realizaciju dekorisanja siguran je put do osjećaja mora, svježine i otvorenih plavih prostranstava koje predivni mornarski stil izaziva u prostoru.