Udobno i toplo u enterijeru, glavne su odlike seoskog (country) stila uređenja.

..................................................................................









Šarm starine i „starinskog“ u kombinaciji sa modernim detaljima unose osjećaj jednostavne udobnosti u ambijent.

Izražena ljubav prema cvjetnim detaljima, ljepota prirodnog, bijelog i prljavobijelog u prostoru, kao i namještaj koji odiše tradicionalnijim linijama vezuju se za popularni seoski stil.

Postoji mnogo različitih regiona gdje je ovaj stil posebno jako zaživio, te je svaki od njih „seoski“ na svoj način i sa svojim obilježjima, ali svakako da je Engleska dom i kolijevka ovog načina uređenja.

 

Engleski „country“ stil

Glavna odlika i osnova na kojoj se stil razvijao svakako je odlika kulture Engleske i Engleza – opušteno i prijatno. Mnoge cvjetne šare i uzorci, pruge i njihova kombinovanja sa drvetom kao osnovom za namještaj od tamnijih do izrazito bijelih tonova i omiljenog „nedovršenog“ izgleda.













Francuski seoski stil

Francuski seoski stil odlikuje se kontrastom dubokih i svijetlih boja: patlidžan plava, lavanda, azurnoplava i bijela. Namještaj je najčešće jednostavan, ali robustan, dok su šare i dezeni kombinacija životinjskih i cvjetnih.














Italijanski stil

Najpoznatiji izraz seoskog stila u Italiji svoj vrhunac dostigao je u Toskani. Poznato toskansko rustično toplo uključuje terakotu, oker, zlatnu, žutu i zelenu. Podovi od prirodnog kamena naglašavaju ljepotu nedovršenih drvenih komada i teksturu rustičnih zidova.











Američki stil

Amerika ima svoju glavnu funkciju u oslikavanju ovog stila u enterijeru, koja se vodi isključivo jednostavnošću. Namještaj može biti „prljav“, farban ili nedovršen ali cijeli enterijer treba da odiše prijatnom atmosferom i naglašenom romantikom.













Moderni seoski stil

Sve popularniji – seoski moderni stil je sublimacija nekoliko navedenih sa nešto više ažuriranim izgledom. Ugradnja savremenih detalja, namještaja ili osvjetljenja oživila je tradicionalni country stil tako da bude savršeno udoban i ugodan za život i svakodnevne aktivnosti.

On odiše ljepotom i opuštenom atmosferom vikenda, te je zbog toga veoma čest način uređenja u velikim i bučnim gradskim zonama.







Izvor fotografija

www.interholic.com
www.countryliving.com
www.luxury-idea.com
www.picsdecor.com