Spavaća soba. Najsvetija soba u domu, soba u kojoj provodimo većinu vremena (čak i ako samo spavamo u njoj).

To je, također, jedna od rijetkih soba koju možete dizajnirati i urediti na način da zadovolji vaš specifičan ukus kada je riječ o estetici, a da ne morate da brinete što će o tome misliti svi oni koji posjećuju vašu kuću. To je vaš privatni prostor. Kod parova potrebno je ostvariti balans, svojevrsno žongliranje, žrtvovanje ličnih ekstremnih ideja, kako biste se usaglasili po pitanju dizajna, koji oboma odgovara.

Mi znamo psihološki učinak i mentalno stanje u koje vas može dovesti vaša spavaća soba; boje, osjećaj i energija, koja se emituje. Sasvim slučajno, spavaća soba je prvi prizor koji ugledamo ujutro kada otvorimo oči, a ujedno i posljednji prije nego zaspemo. Neki od nas su zainteresirani za psihologiju, pa shodno tome, vjerujemo da je zdravo početi dan probudivši se u ambijentu spavaće sobe, koji stimuliše pozitivnu mentalnu energiju. Ona je savršena odskočna daska za Carpe Diem dan s istinskom strašću i užitkom. 

Predstavljamo vam jedanaest različitih trendova za spavaću sobu. Ali, kao što smo već rekli, spavaća soba bilo da je u trendu ili ne, privatno je svetilište i treba da bude uređena na način koji vas inspirira. Za vas.

 

Cvijetni zidni uzorak

Ekstravagantni i kitnjasti cvijetni zidni uzorak je svjež. Postoji nešto osvježavajuće u ljepoti prirodnog cvijeća (bez želje da zvuči suviše cvijetno). Ako ste osoba koja cijeni zamršenost i fascinirani ste živim svijetom, ogromna zidna slika ili tapeta može vašoj spavaćoj sobi dodati inspirativnu notu koja joj je nedostajala. Naša osobna preferencija su ručno oslikane zidne slike, međutim to ima svoju cijenu. Velike zidne naljepnice ili tapete sa uzorkom su prihvatljiva alternativa, onoliko dugo dok vas taj prizor inspirira dok gledate u njega.

Prekrasni primjer maslačka govori o nama i našem životu. Više je od slike koja dobro izgleda, a to je upravo cilj ovog trenda.

 

Siva, blijedo crna i prljavo bijela

U potrazi ste za nijansama crne, sive i bijele koje se stapaju jedna u drugu, kao što se različite zelene biljke stapaju u jednu zelenu šumu. Posjetite bilo koji dizajn enterijera ili jedan od sajmova u ovoj godini i vidjet ćete paletu boja koja preovladava među dobavljačima. Popularni dobavljači ideje potražuju od kupaca, što znači da će ovo biti ovogodišnji trend.

 

Utjecaj hotela

Nekome se ovaj stil možda neće svidjeti, ali činjenica je da se stil hotelskog uređenja polako uvlači i u spavaće sobe privatnih domova. Tražite li prostran krevet koji dominira u prostoru, sa ekstravagantnim zaglavljem i funkcionalnim noćnim stolićima sa obje strane kreveta? Želite li u prostoru stolić sa foteljama i ogromni prozor kroz koji dopire dnevna svjetlost? Ako ste u potrazi za luksuznim hotelskim dizajnom, a ne jeftinim motelskim otrcanim stilom, onda je ovo izbor za vas. Svjetlo je jedan od najvažnijih faktora koji utječe na raspoloženje ljudi, stoga je prigušeno svjetlo hotelske sobe najbolji izbor. Dodajte neke biljke i zelenilo kako biste postigli toplu atmosferu doma.

 

Tradicionalni stil

Iako je u pitanju stari trend, još uvijek je i bit će popularan i u budućnosti. To je najsigurnija opcija, ako ne želite da mijenjate izgled vaše spavaće sobe generacijama, jer nikada neće izaći iz mode. Razmislite o trendovima uređenja u duhu 60 – ih i 70 – ih, koji su zastarjeli i zahtjevaju renoviranje u jednom trenutku. Soba koju vidite na slici je bezvremenska. Soba će se morati uređivati kako bi ostala svježa, ali općenito temeljni dizajn sobe ostaje netaknut. Fotelja, oslonac za noge, jastuci, čak i draperje oko ruba kreveta su cvijetnog uzorka. Stoga, soba koja je tradicionalna može biti uređena dodacima koji su u modi, u onoj mjeri u kojoj dopunjuju ambijent sobe.

 

Blistava orhideja

Bogata i treperi životom. Ova paleta nije za svakoga, ali kako je navedeno, ako vas ova boja ispunjava energijom odlučite se za nju. Ne samo da će zadovoljiti vaše emotivne porive, već i mentalne sposobnosti, dajući do znanja da predvodite u posljednjem trendu dizajna enterijera. Pogledajte boju zidova, abažura, floralne umjetnosti, tepiha, ukrasnih jastuka s uzorkom, prekrivača i presvlaka, koje uspješno zaokružuju priču i dodajte zanosnu živu orhideju, kao trešnju na tortu.

 

Mrvica danskog duha

Popularnost ovog stila kreveta je porasla u prošloj godini i čini se da i dalje raste. Nizak, čistih linija i krevet koji podsjeća na klinički, predstavlja napuštanje sofisticiranosti. Krevet je centralni i najveći komad namještaja, koji privlači pogled. Stoga, važno je da izaberete onaj koji se uklapa u dizajn sobe i koji privlači pažnju. Danski kreveti upravo to i čine. Upotpunite smisao danskog kreveta sa svijetlom, nezatrpanom i oganiziranom sobom za potpuni efekat.

 

Marokanski akcenti

Svjedoci smo postepenog rasta popularnosti etničkih uzoraka u nekoliko posljednjih godina, ali ovaj trend je specifičniji: marokanski. Maroko, smješten u sjevernozapadnoj Africi, podrijeo je u svijet dizajna sa svojim jedinstvenim uzorcima. Potražite marokanske uzorke na platnu, zavjesama, presvlakama i pokrivačima za krevet. Sve su to dodaci koje je lako uklopiti, ali koji imaju snažan efekat i nude maksimalan učinak za uloženi trud. Ovo nije trend za svakoga, ali je definitivno ovogodišnji trend.

 

Prirodni materijali

Prirodni tonovi udruženi sa drvetom, metalom, kamenom i ciglom. Sve je to u trendu. Koristite drvene ploče, običnu opeku ili 'opeku' od furnira za zidove (kao na slici). Koristite prirodne materijale kao mogućnosti u sobi. U ovoj prostoriji korištene su debele daske od drveta, na kojima se vide prirodna udubljenja i krivulje. 

 

Rustikalni stil

Rustikalno, prirodno i hrapavo. Kao što je vidljivo u modernom i nježnom austrijskom dizajnu na slici, ovdje je riječ o tome da se koriste prirodni, sirovi materijali i boje. Prirodni dodaci, kao što je ukrasno granje na slici (obojeno srebreno ili bijelo) daje zaista rustikalni ugođaj sobi. Slično kao i stil koji smo naveli prije ovog, rustikalni stil više teži ka seoskoj kući i prirodnom okruženju, za razliku od gradskog stana. Ova sirova, prirodna i rustikalna atmosfera spavaće sobe, ove godine je trend, a vjerovatno i ubuduće.

 

Karirani škotski uzorak

Ako je moguće, kombiniranje više uzoraka koji su u trendu je dobitna ideja. Kombinacija prirodnog, rustičnog dizajna sa kariranim škotskim uzorkom je ono što je primijenjeno na slici. Najlakša primjena kariranog škotskog stila je na jastucima, prekrivačima i zavjesama, a snažno djeluje na prostor.

 

Prelijepi plavi tonovi

Posljednji, ali definitivno ne i zadnji. Ovo je jedan od najjačih trendova na tržištu dizajna enterijera, kao i u drugim industrijama: plava, plava, plava. Teško je pogriješiti sa nijansom plave, jer su ove godine sve nijanse u modi. Nježna pastelna, nebesko plava, mornarsko plava, od briljantno plave do električno tirkizne, ... Sve su one u modi, a što je najbolje, sve se slažu jedna s drugom. Što se tiče dizajna na slici, varijacije plave u kontrastu sa svježom bijelom, daje sobi osjećaj optimizma i sreće. Kao što bi rekli: idealan početak dana. Zidovi, ploča, noćni stolići, jastuci, zavjese, cvijeće, krevet i draperje na slici, dokazi su svestranosti boje koju je moguće koristiti na mnogo načina.