Ukoliko ste još u potrazi za idejama koje će uljepšati praznični stol, evo nekoliko prijedloga.

Tri glavne stvari koje se trebaju imati na umu kada je vaskršnji dekor u pitanju jesu: pastelne boje, centar stola ukrašen jajima i cvijećem, te salvete ukrašene kreativnim prstenjem ili veselim dezenima. 

 

Vaskrs – tematske salvete

Salvete sa vedrom štampom ili zanimljivim prstenjem predstavljaju veliki i važan dodatak dekoru vaskršnje trpeze. Ukoliko se od stare jutene vreće ili sličnog materijala izreže oblik zečijih ušiju i obloži ukrasnom žicom, bez puno ulaganja i vremena dobija se prelijep i kreativan detalj.



Na fotografiji su vidljive najraznovrsnije i najkreativnije ideje koje će prazničnom stolu dati poseban izgled. Ipak, na tržištu je i veliki broj papirnih salveta sa vaskršnjim uzorcima (zeke, pilići, jaja), tako da njih sa nekoliko napupalih grančica, možete učiniti još interesantnijim.

Pastelni tonovi su neizbježan dekor

Tonovi iz palete pastelnih su najviše povezani sa Vaskrsom. Ove boje su prava baza za svaku dekoraciju koju planirate. Izaberite nježno žute narcise i ukombinujte ih sa figuricama pilića i vedro ofarbanim jajima ili uzmite nešto elegantniji ton bijelih aranžmana i kombinujte sa bojom breskve ili plavom.



Na prikazanoj fotografiji vidljive su dvije varijante, jedna sa korpom i ukrasnom travom, a na drugoj predivan aranžman sa kalama i tulipanima. Ne zaboravite da je za dekoraciju vaskršnjeg stola priroda neodvojiva od trpeze, te stoga iskoristite sve što možete iz bašte i dvorišta.

Zumbul – narcis – tulipan

Cvijeće, jaja i slatkiši treba da čine centar svakog vaskršnjeg stola. Proljeće nas je već obradovalo svojim cvjetnim darovima, te vam za ideju kako ukrasiti stol ne treba puno. Činija ili vazna napunjena jajima i ukrašena sa par stabljika odabranog cvijeta, te uvezana jednostavnom satenskom mašnom, izgleda predivno. Ovakvom aranžmanu nisu potrebni nikakvi prateći detalji, osim nekoliko mirišljavih svijeća koje će pojačati prazničnu atmosferu.