Jaje, kao najsavršeniji oblik koji je priroda dizajnirala, jeste univerzalni i najljepši simbol praznika vezanih za Uskrs ili Vaskrs.

Pored jajeta, kuća bi u prazničnom periodu trebala da bude dekorisana i vedrim bojama: crvenom, žutom, zelenom, narandžastom i plavom.

Praznik i simbolizam

Tradicija slavljenja najradosnijeg hrišćanskog praznika rado se održava u mnogim domovima. Bez obzira koji datum se slavi, stvari koje su svakako zajedničke su: buđenje proljeća, dekoracija u duhu prirode te boje, vedrina i ljubav.

Ovim postulatima započinje kratki vodič o nekoliko jednostavnih i zanimljivih ideja koje su lako izvedive i ne koštaju mnogo, a koje domu daju potrebnu atmosferu radosti u vrijeme prazničnih dana.





Jednostavne svijeće

Jednostavne svijeće u obliku jajeta i u šarenim tonovima, savršen su izbor za centralnu dekoraciju trpezarijskog stola. Također, poneki komad može izgledati jako lijepo i na stolu u dnevnoj sobi, kao i na mini kabinetu u hodniku ili policama. Stavljene u jednostavne držače za kuhana jaja, naglasit će prazničnu atmosferu.














U vezi sa prirodom

Držač za tortu i kolače može dobiti sasvim novu funkciju sa samo malo mašte. Uz mahovinu i lišaje, koji su u proljeće lako dostupni, potrebno je još samo nekoliko detalja koje imate pri ruci: dekorativni ukrasi u obliku gljive, zeca, pileta ili bilo čega što vas asocira na Uskrs. Tako može da nastane divan dekorativni predmet za bilo koji dio doma.












Iskoristite dostupno

Za dekoraciju tanjira i stola iskoristite sve ono što vam je dostupno. Divna boja proljetne rotkvice može sa običnom bijelom salvetom i komadom špage izgledati posebno. Budite maštoviti. Ako imate tanjire u boji – iskoristite njih ili možda neke sa specijalnim uskršnjim motivima. Umjesto rotkvice to može da bude mrkva ili bilo šta što se nađe pri ruci.












Sve šareno je prikladno

Uz pomoć već pomenutih držača za jaja, može se napraviti još jedna vesela dekoracija. Potrebni su šareni bomboni i korpice za mafine, kojima će se djeca posebno obradovati. Izaberite što šarenije boje i neka optimizam i vedrina zavladaju.



















Ne zaboravite svježe cvijeće

Uz pomoć povrća i cvijeća napravite jednostavne aranžmane koji mogu trajati i nekoliko dana. To može biti cvijeće nabavljeno u cvjećari (ruže, kale), šumsko ili ono iz vašeg dvorišta. Listovi zelene salate, mrkva, šareni konac i tegla učinit će da sve procvjeta u domu.














Zeko kao simbol

Smještene u staru korpu, čokoladne ili keramičke – ne zaboravite na figurice zeca, pileta ili janjeta. Bez njih ovaj praznik ne bi bio to što jeste, jer se atmosfera magije i uskršnji simboli vezuju upravo za njih.


















Vrata dobrodošlice

Stari kišobran na polovini uvezan dekorativnom mašnom, jedna je od najzanimljivijih dekoracija za vrata. U jednu polovinu stavite svježe cvijeće (u tom slučaju ne zaboravite na plastičnu teglu ispunjenu vodom) ili vještačko - koje imate. U drugu polovinu stavite običnu dekoraciju sa jajima dostupnu u svakoj trgovini u prazničnom periodu. Izuzetno dekorativno i drugačije.

Oni koji vole jednostavnije stvari, uvijek mogu da daju prednost simboličnom kružnom obliku sa grančicama i dekorativnim šarenim jajima.