Za mnoge, posebno one najmlađe, pokloni su omiljeni dio božićnih i novogodišnjih praznika. Užitak primanja poklona i grozničavog odmotavanja, sa željom da se što prije sazna šta je to spremljeno za nas, može nadmašiti samo radost darivanja.

..................................................................................







Kada kažemo da sitnice život znače, to nije samo puka fraza. Kod biranja poklona to treba biti naša misao vodilja. Vrijednost onoga što se krije umotano u šareni papir ne mjeri se novcem nego srcem. Dobra knjiga, staklenka napunjena domaćim keksićima ili pekmezom, vuneni šal ili uramljena draga fotografija, obradovat će vaše najmilije više od skupih i blještavih poklona.

Odaberite poklone u skladu sa vašim mogućnostima i afinitetima onoga koga darujete, a mi vam nudimo nekoliko sjajnih ideja kako da odabrano upakujete na drugačiji način.

 

Iz domaće radinosti

Pokloni koji najbolje oslikavaju praznični duh i nose sa sobom mirise domaće kuhinje su uvijek najbolji izbor. Kolačići, slatka, džemovi i mnoge druge slastice mogu postati fantastični jestivi darovi. Ako su pri tome zanimljivo i lijepo upakovani, bit će pun pogodak!

Kutijice i kesice koje ste sačuvali, staklenke i konzerve, papir u boji i mnogo drugih stvari koje sigurno imate u kući, mogu poslužiti za pakovanje ovakvih jestivih poklona. Dodajte ukrasnu vrpcu i karticu s posvetom i vaš dar će sigurno izmamiti osmijeh na licu drage osobe.





Papirni cvjetovi

Papirne korpice za kolače mogu biti divan dodatak pri zamotavanju poklona. Koristite korpice različitih veličina. Krenite od većih ka manjim, slažući jedne u druge, a pri kraju korpice savijajte napola i tako ih slažite da bi se dobila pahuljasta cvjetna forma. Učvrstite ih rajsneglom u boji zabodenom u sredinu “cvijeta” i sa donje strane je osigurajte debljim komadom kartona. Gotov cvijet zalijepite na poklon.

















Bez zabune

Koristeći različite uzorke koje sigurno imate kod kuće, kao što su stare čestitke, časopisi ili karton u boji, izrežite velika početna slova koja odgovaraju imenima vaših najdražih za koje spremate poklone. Tako će svako znati koji poklon je namijenjen upravo njemu.




















Iskoristite stari papir

Da bi vaš dar načinom na koji je zapakovan bio drugačiji i prepoznatljiv, dodajte mu eko dimenziju. Iskoristite različite vrste papira kao što su dječiji crteži, list iz kalendara ili telefonskog imenika, stranica iz vašeg omiljenog magazina ili list iz dječije stare bilježnice.

Sigurno ste sačuvali, nakon kupovine namirnica za domaćinstvo, pakovanja kao što su kartonske ili plastične kutije i papirne kese. Uz par šarmantnih dodataka u vidu šarenih traka, malih čestitki ili komadića čipke ovi neugledni paketići pretvorit će se u divne poklone. Posebno zanimljiv je smeđi pakpapir koji je zgodan za pakiranje mekanih stvari.

Ove materijale je lako pronaći i oblikovati. Složite nekoliko boja i tekstura pri motanju i dodajte nekoliko sitnica za završni izgled. Ukrašeni trakicama ili običnom špagom i malim ručno izrađenim karticama s imenom i posvetom, ovi pokloni će zasigurno biti primijećeni jer predstavljaju i vašu ekološku osviještenost.






Fotopoklon

Ako želite dodati nešto sasvim osobno na vaše darove upotrijebite fotografije. Isprintajte željenu fotografiju na boljem, sjajnom papiru. Izrežite je i nalijepite na širu ukrasnu traku kojim ste zamotali poklon. Fotografija može predstavljati osobu kojoj je dar namijenjen.


















Muzika za oči

Veoma romantično i svečano izgleda papir sa notnim zapisom pjesme po izboru kao ogrtač lijepog poklona. Sasvim sigurno ćete izmamiti uzdahe ovako upakovanim darom. Ukoliko je u pitanju neko mlađi upotrijebite notni zapis prigodne pjesme “Zvončići”.

 

 






 

U paru

Da bi uobičajan poklon u vidu vina ili drugog pića prezentovali na drugačiji način upotrijebite zanimljivu tkaninu s uzorkom i bojama po želji. Pratite postupak motanja na priloženim fotografijama i za kraj dodajte grančicu bora za ukras i karticu sa posvetom.



















Zlato i srebro

Zamotavanje poklona predstavlja svojevrstan ritual i veliki užitak. Pakujući ih razmišljate o reakciji koju će izazvati vaš dar i radosti koju će osjetiti vaši najdraži.

Da biste dodali malo drame u cijelu priču zamotajte poklon u dva sloja papira, prvo koristeći srebrni, a zatim zlatni papir. Na središnjem dijelu izrežite polovicu siluete bora, podižući izrezani dio i presavijajući ga, tako da se vidi komad srebrnog papira koji se nalazi ispod.



Izvor fotografija

www.femaleways.com
www.countryliving.com
www.marthastewart.com