http://www.gomodern.co.ukPosljednjih decenija skoro potpuno iščezli u modernom uređenju stana, stakleni ormarići ponovo su tu i osvajaju svojim elegantim izgledom.

.............................................................................................

Sofisticarni i efektni, stakleni kabineti u dnevnoj sobi ili trpezariji utječu na doživljaj cijele prostorije. Moderni dizajn ponovo je IN i svojom geometrijom, ali i estetikom koja ostavlja prostor za eksperimentisanje u dizajnu enterijera.

 

Individualnost  u isticanju detalja

Stakleni ormarići pomažu da istaknemo detalje koje smaramo bitnim i dragim. Efektna rasvjeta unutar kabineta pomoći će da se na iznenađujuće lijep način starim stvarima podari novi sjaj. Eksponati izgledaju smisleno izloženi, zaštićeni unutar staklenih ramova, te pojačavaju etetski segment prostorije.

Otmjen i glamurozan dizajn ormarića nije neophodno uklapati sa ostatkom dnevne sobe. Ovaj komad nemještaja može da stoji sam, kao zasebna zona brižljivo izabranih predmeta koje ponosno ističemo.

I klasičan i moderan

Stakleni kabineti imaju sve što je potrebno: mogu da budu i moderni i sa klasičnim ramovima, a zatim i pomalo rustični, kakvi su pripadnici skandinavskog stila.

Preporuka dizajnera enterijera je da se kabineti koriste čak i okačeni na zid, kao dodatni prostor u kupatilu ili trpezariji, odudarajući od klasičnih komada namještaja na koje smo navikli u ovim prostorijama.

Boje i efekti

Postoje modeli sa crnim, smeđim, bijelim ili metalnim okvirima, kao i oni u vedrim bojama za mladalačke stanove i dječije sobe. Oblik, veličina i materijal biraju se u odnosu na prostor i prisutnu shemu boja. Uklopljeni su u enterijer ili stoje kao nezavisni komadi. Efekat zavisi isključivo od želje ukućana.

Ukoliko je prostor za izlaganje u staklu namijenjen knjigama, ramovima, sitnicama, šoljama, uspomenama sa putovanja – efekat će biti izraženiji ukoliko odaberete kontrasne tonove rama u odnosu na enterijer ili ormarić pozicionirate na izuzetno vidno mjesto. Stakleni ormarić može biti tu i kao jednostavan dodatak enterijeru. U svakom slučaju, njegov decentni efekat neće izostati.

Izvori fotografija:

Foto 1 http://www.gomodern.co.uk
Foto 2, 4, 5, 6, 8, 9  http://www.digsdigs.com
Foto 3 http://www.decoradvisor.net
Foto 7 http://www.roushiji.com
Foto 10 http://www.housetohome.co.uk

Fotografije korištene kao ilustracije ideja u ovom članku vlasništvo su njihovih uvaženih vlasnika.