Zimska bašta je vjerovatno jedna od najfleksibilnijih prostorija u kući. Upravo zbog toga je sve omiljenija u novoprojektovanim objektima i čest razlog novih renoviranja i preuređenja.

Sa zimskom baštom nema ograničenja. Ona se može koristiti za sve namjene i upravo je zbog toga nazivaju najprilagodljivijom. Česti su primjeri kada je ona u funkciji dnevnog boravka ili njegovog produžetka, omiljene sunčane terase, trpezarije, kuhinjskog ili hobi prostora. U kućama koje posjeduju zimske bašte, to su najčešće omiljena mjesta okupljanja sa prijateljima, porodicom, a u ljepšoj polovini godine – prostor za roštiljanja i poveznica sa dvorištem i travnjakom.


Šta je bitno znati prilikom izgradnje zimske bašte?

Prije nego se krene sa izgradnjom zimske bašte potrebno je znati da je to svakako jedna velika finansijska investicija, koja nekad i prevazilazi očekivanja i planirana izdvojena sredstva. Troškovi variraju u zavisnosti od njene veličine, građevinskog materijala i stila koji se odabere. Međutim, najbitniji faktor je svakako grijanje, potom izbor podova i stakla.

 

Grijanje

Zimska bašta može se zagrijavati na vodu ili sistemima podnog grijanja. Alternativno, centralno grijanje može se do određene mjere produžiti i preko radijatora ili se toplota može dovoditi u enterijer i kroz dekorativne rešetke instalirane oko ivice poda. Svakako, preporučljivo je prvenstveno dobro razmisliti o ovoj, najbitnijoj stavci pri izgradnji zimske bašte.



Podovi

Zbog praktičnosti, za izbor podova se savjetuju keramičke pločice ili prirodni mermer. Jednim dijelom zbog ljetnog perioda godine, kada su kretanja iz vanjske bašte u zimsku česta, te se tako lakše održava čistoća doma. Drugi razlog je već pomenuto podno grijanje, koje je i najrasprostranjeniji način zagrijavanja zimskih bašta.




Staklo i roletne

Kvalitetna izolacija, izbor stakala i roletni pomažu u očuvanju kvaliteta namještaja koji se nalazi u prostoru zimske bašte, kao i u održavanju toplote i privatnosti. Visoki prozori i velika količina svjetlosti zahtijevaju pravilan izbor roletni: žaluzine, roler-roletne ili električne.



Dizajn i stil

Iako se kod nas zove "zimska" bašta, ova je prostorija mjesto koje se koristi tokom cijele godine. Bilo da je to zima, te da potrebna svjetlost u enterijer ulazi kroz velike staklene površine ili jesen - kada priroda eksterijer boji u rapsodiju oker narandžastih nijansi, svako godišnje doba u ovoj zanimljivoj prostoriji ima svoje čari.



Odabir stila zavisi naravno od ličnih afiniteta i želja, ali dva stila na koja se svi ostali nadograđuju su svakako tradicionalni i moderni. Tradicionalni su najčešće oni u viktorijanskom ili vintage stilu, sa mnogo klasičnog namještaja i detalja, kao i sa mnoštvom kućnog cvijeća, začinskog bilja i umjetnina.

Moderni stil zimske bašte je također sve popularnija opcija, sa velikim staklenim panelima, modernim namještajem i sa jednostavnim nacrtom prilikom izgradnje.



Direktan kontakt sa prirodom

Tiha, mirna i sa puno prirodnog svjetla – staklena bašta je savršen način za obezbjeđivanje dodatnog prostora sa jako puno namjena i funkcionalnosti. Svi oni koji vole uživanje, kontakt sa prirodom, hortikulturu, otvorene i osvijetljene enterijere, mogu da uzmu opciju zimske staklene bašte kao rješenje i buduće zadovoljstvo doma.