Kroz zaseban stil predstavljamo vam eko-šik uređenje, koje je veliki hit u dekoraciji posljednjih nekoliko godina.

S povećanjem svijesti stanovništva o kvaliteti eko življenja, pojavio se stil kojeg prihvataju mnogi zaljubljenici u prirodu i prirodno.

Kroz redovnu rubriku ”Eko zona” svake sedmice vas savjetujemo o uređenju koje podrazumijeva koncept ”zelenijeg i pametnijeg” enterijera, koje koristi i nama samima i našoj planeti. Predstavljamo vam stil koji je u isto vrijeme ekološki, moderan i šik, inspirisan prirodom, prilagodljiv, drugačiji i jedinstven.


Šta podrazumijeva eko-šik?

Ukrašavanje doma detaljima koji su jednostavni a ekološki - može da utječe na drugačije poimanje čitavog enterijera. Ovaj stil je moguće unijeti u svaku prostoriju, njime je obojiti posebnom atmosferom i time stvoriti savršenu oazu zdravijeg stanovanja.

Namještaj i detalji izrađeni od eko prihvatljivih materijala podrazumijevaju mnogo stavki. Neke od njih su: izrada pomoću održivih izvora ili materijala, korištenje organske materije, proizvodnja bez hemijskih boja, mogućnost recikliranja, niska emisija ugljendioksida, štednja energije, ručna izrada i mnoge druge.


Okačiti ručne radove

Od recikliranog papira i kartona moguće je napraviti razne slike, kolaže, skulpture ili iskoristiti ih za dekoraciju ramova ili detalja. Čak i najjednostavnija komoda sa ovim zanimljivim oblicima izgleda moderno i šik.

 

 

 

 




 

 

 

 

Iskoristiti organski namještaj

Ekološki prihvatljiv namještaj je uvijek odličan izbor. Stolica od pluta ili jastuci sa organskim punjenjem - zanimljiv detalj može da učini estetski doživljaj sobe potpuno drugačijim, a kvalitetnijim za život.

 

 

 







 

 

 

Ušteda električne energije

Postoji mnogo ”zelenijih” alternativa da bi se udobnost doma uzela zdravo za gotovo.

Niskoenergetske sijalice i radio i solarni punjači, samo su neki od načina da dom bude ”zelenije” mjesto.

 

 

 

 

 

 

 



 

Detalji za pod

Napraviti bambusov pod ili na njega položiti tepihe od prirodnih materijala može da bude vizuelno izuzetno efektno. Tepih od jute ili prirodne vune, zašto ne probati?

 

 

 

 



 




 

 

Koristiti prirodne boje

Pronaći ”kredasto” pastelne nijanse koje su napravljene uz pomoć prirodnih pigmenata i sadrže manje hemikalija od brendiranih proizvoda, znači disati ljepše u svom domu. Zdravo, jeftinije i eko prihvatljivo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponosno prikazati stare stvari

Udahnuti novi život starim detaljima, lampi ili nekom drugom predmetu može da bude ne samo inspirativno i kreativno, nego i izraz podrške svim ručnim radovima i rukotvorinama koje se sve više vraćaju u današnjicu i uređenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opredjeljenje za ”održive” tapete

Odštampane uz pomoć boja na vodenoj osnovi ili izrađene od recikliranog papira, eko tapete su savršene za svaki dom jer ne proizvode neprijatne mirise, pigmenti su netoksični a pozadina za lijepljenje ne sadrži rastvarače.

 

 

 

 

 

 

 




 

Reciklirano posuđe

Reciklirano posuđe, čaše i pribor za jelo dokazali su svoju sposobnost da izdrže test vremena. Sumnje više ne postoje. Staklo, vintage tanjiri ili drugo posuđe može da stane rame uz rame u kvalitetu svim ostalim detaljima ne tako prijateljski nastrojenim prema planeti Zemlji.

 

 

 

 

 

 



 

 

Namještaj ”kulturnog naslijeđa”

Ulaganje u eko-prijateljski komad namještaja koji je u skladu sa podnebljem i na kome se vide stari zanati, može da bude više nego dobra investicija. Tapeciranje organskim pamukom i širok spektar tkanina mogu da se uklope u svaki enterijer i da zasijaju u pravom svjetlu.

 





Izvor fotografija

Housetohome