Vreće za sjedenje ili popularno nazvane „Lazy Bag“ (vreća za ljenčarenje) su još jedan od modernih enterijer asesoara, a u segmentu namještaja. Često se vezuju za uređenje enterijera mlađih generacija, tinejdžera ili djece, ali to uopće ne mora da bude pravilo.

Vreće za sjedenje, odmaranje ili izležavanje u suštini predstavljaju veliki komad platna, oblikovan u formu (veliki jastuk, tupa kupola ili velika elipsa-vreća) i napunjen različitim sadržajem. One vreće koje su napunjene sušenim grahom na engleskom govornom području nazivaju se Bean Bags, dok su kod nas popularnije one napunjene stiroporom ili PVC pelatom. 

Vreće su napravljene od kože ili platna, a zavisno od vrste i kvaliteta materijala koji proizvođač koristi, kreće se i cijena ovih zanimljivih sjedalica. Također, postoje i veličine koje se na tržištu mogu nabaviti ovisno o prostoru kojim se raspolaže ili namjeni. Tako za djecu mogu da se nađu nešto manje, ali ipak prostrane u kojima mogu slobodno da „plutaju“, dok se za dnevne sobe mogu nabaviti one srednje, velike do ekstra velike za terase ili vikendice.


Na našem tržištu, okvirna cijena kreće se od 35 eura za male vreće za djecu pa do 140 eura, za velike „dvosjed“ vreće, čija širina iznosi i do 180 cm, a koje pružaju odličan komfor.


Vreće u enterijeru daju cijeloj atmosferi jedan opušten i zanimljiv utisak, a u njima se može uz kokice izležavati i gledati film, biti udobno smješten i čitati knjigu, sjediti sa gostima ili šta god vam padne na pamet.


One su dosta trajne, trpe udarce i stvaraju onu formu koju vi želite, koja vam u određenom trenutku najviše odgovara. Kada je potreban dodatni prostor u enterijeru, one mogu da se gurnu u bilo koji ugao, jer su veoma lagane i nisu teške za prenošenje. Krajnje su praktične i upravo zbog toga kupe sve više simpatija na tržištu.



Za ljenčarenje, uživanje na sunčanoj terasi ili igranje društvenih igara sa prijateljima, ove vreće podnose sve uslove u koje ih postavite. Dovoljno je samo imati malo slobodnog vremena za uživanje i njihova svrha je ispunjena.