Jeste li čuli za ombre tehniku? Vjerovatno ste je vidjeli, ali do sada niste znali kako se zove.

......................................................................................................................................................

Riječ ombre je izvedena iz francuske riječi ombrer što znači nijansirati. Ombrer, preveden sa italijanskog ombrare i umbra, doslovno znači "nijansirati ili sjenčiti."

Dok govorimo o ombre tehnici u domu, pogledat ćemo i sobe i asesoare na kojima je primjenjena ova vrsta postepenog nijansiranja.

 

 

Savršeno nesavršena umjetnička forma

U istoriji tekstila termin ombre koristi se za definiranje tehnike postepenog dodavanja boja, od svjetlije do najtamnije.

Ljepota i fleksibilnost ove umjetničke forme je kako u primjeni, tako i u konačnom izgledu. To je savršeno nesavršena umjetnička forma. Ne postoji pravilan ili pogrešan način primjene ombre tehnike sve dok je konačni rezultat postepeno nijansiranje.

 

Istorija ombre tehnike

Prema popularnoj Marthi Stewart, ombre je proces koji je nastao u Evropi prije namještaja i tekstila kreiranih u Građanskom ratu, te prije trakica karakterističnih za Viktorijansku eru. Tokom 1970-tih, ombre je korišten u disko enterijerima.

Popularnost ombre tehnike porasla je u posljednjih nekoliko godina budući da je korištena na frizurama, na modnoj pisti ili u dekoru kuće. Ova drevna umjetnička forma se smatra novom, modernom i svježom. Počela je kao trend, a čini se da će se zadržati puno duže.

 

Sofisticirani tie - dye

Iako se često vidi kao varijacija tie - dye tehnike, ombre je puno više. On unosi opušten i boemski šik osjećaj u dekor doma, mada može izgledai i sofisticirano i elegantno. Ombre nije ograničen samo na tkanine. Uzimajući u obzir njegovu trenutnu popularnost, ovo postepeno nijansiranje boja prenosi se na sve površine u kupatilu, spavaćoj sobi, trpezariji, dnevnoj sobi ...

Današnja upotreba ombre tehnike je neograničena. Ova fotografija savršeno ilustruje kako ombre može biti veoma elegantan i sofisticiran.

 

Ombre u cijeloj kući

Ne postoje ograničenja kako ombre tehniku koristiti u kući. To zaista zavisi od vas. Da li više volite snažno i dramatično ili jednostavno i gotovo neprimjetno. Ombre može biti dodan u vaš dekor u vidu posteljine, lampe, abažura za lampu, jastuka ili tepiha. Ili možda uz pomoć nekoliko asesoara.

Mogućnosti su mnogobrojne, a vi odaberite onu koja vam najviše odgovara. I da, ono najvažnije, ovu tehniku vam mogu napraviti stručnjaci iz kompanije JUB

Izvor