Ukoliko volite kamine i pucketavu toplinu koja iz njih dolazi, ali u vašem domu nema mogućnosti za jedan takav, ukrasno-lažni kamin može biti zanimljiva zamjena. I on može da da poseban osjećaj svakom danu, pogotovo u zimskom periodu.

...............................................................................

 

 

 

Najčešći materijal od kojih se izrađuju lažni kamini jeste medijapan ploča. Oni omogućavaju ukrašavanja i bordure, te na taj način određuju stil za dnevnu sobu: od rustičnih do modernih varijanti.

Pravi ili ukrasni kamin?

Posebni dimnjaci i uslovi koji su potrebni za prave kamine prilično su skupi i zahtijevaju održavanje i dodatna ulaganja. Ukoliko je ovo opcija koju sebi ne možete priuštiti, lažni kamin naći će svoj način da uljepša prostor i da mu potrebnu dozu topline.

Nakon izrađenih kostura od medijapana, koji su vrlo jednostavni i u „uradi sam“ kućnoj varijanti, dekorativni kamin može se postaviti bilo gdje u stanu. U trpezariji, dnevnoj ili spavaćoj sobi. Samo njegovo prisustvo i dizajn učinit će prostor zanimljivim. Ukrašavanja, dodavanja lajsni, farbanja ili oblijepljivanja tapetama – izbor je na onima koji kamin prilagođavaju sebi i svom enterijeru.

Kutija sa otvorom u prednjem dijelu

Lažni kamin najčešće i nazivaju kao „kutija sa otvorom u prednjem dijelu“, jer on to zaista i jeste. Nakon toga, može se dati mašti na volju. Svijeće različitih boja i veličina, ambijentalna rasvjeta, naslagana drva ili moderna opcija sa mini LCD ekranom na kojem se vidi plamen – sve su ovo stavke koje se mogu naći u lažnom kaminu.

Svakako, obod kamina uvijek je pogodno mjesto za sitne detalje, porodične fotografije i jedan autentičniji utisak ličnog prostora.

 

Izvor fotografija:
Foto 1