Svaki mjesec sa sobom nosi posebne boje, mirise i plodove prirode. Ipak, jesen i proljeće posebno su bogati tonovima, te nude pregršt mogućnosti za jednostavan i lijep dekor.

.................................................................................







Za mjesec oktobar odabrali smo pet prijedloga koji razbijaju uniformisanost prostora i daju domu topliju atmosferu. Bilo da se opredijelite za tonove iz palete jesenjih (narandžasta, smeđa, oker, bordo) ili da izabrete svježinu (ljubičasta, zelena, sivo-krem) vodite se kreativnošću i eksperimentišite.


Tepih za topliji osjećaj

Nakon ljeta i velikih vrućina, jesen zahtijeva uklanjanje tankih prostirki i povratak toplih tepiha. To ne mora biti obavezno u svakom dijelu stana, ali tamo gdje se provodi dosta vremena, gdje se djeca igraju ili gdje se dosta stoji – tepih je pametan izbor za hladnije dane.














Bundeva na stolu

Jednom oktobarskom šetnjom kroz šumu moguće se snadbjeti dovoljnom količinom 'prirodnog dekora' za cijelu jesen. Divlji kesten, šišarke, suhe grančice, žirevi, a također i bundeve i tikvice idealni su za dekoraciju stola. Bilo da je sve grupisano u jednom aranžmanu ili da ste ljubitelj svedenijeg, ne propustite da i ove jeseni budete u koraku sa prirodom.



















Šarena lampa

Kombinacija cvijetnog, šarenog oboda i visokih drvenih nogara ove lampe izgleda i otmjeno i nježno u isto vrijeme.  Savršena je za ugao između sofa, odakle će u jesenjim večerima dopirati topla, ambijentalna svjetlost.






















Ukrašena mirišljava svijeća

Oktobar ne ide bez svijeće. Fotografija prikazuje sjajnu ideju: kako od obične svijeće dobiti predivan aranžman za stol u dnevnoj sobi. Nekoliko klipova kukuruza, malo špage, jedan tanjirić i nekoliko minuta vremena dat će novi estetski smisao dnevnom boravku. Jednostavno, jeftino i vrlo lijepo.











Improvizovana fotelja

Ukoliko posjedujete fotelju, dodajte joj nekoliko detalja kojim ćete je osvježiti. Ukoliko je pak nemate - evo ideje. Ljetnu stolicu od ratana ili pruća uz pomoć mekih prekrivača i jastuka pretvorite u novi komad namještaja. Umjesto što ćete kompletan baštenski namještaj smjestiti u garažu ili podrum, barem jedan komad će poslužiti svrsi tokom hladnih dana. Dobit ćete divno mjesto za čitanje ili popodnevnu kafu.


Izvori fotografija

www.pinterest.com
www.idealhomeshops.com
www.weheartit.com
www.marksandspencer.com